Quantcast

Indijos šiaurės rytuose nužudytas įstatymų leidėjas ir dar mažiausiai 10 žmonių

  • Teksto dydis:

Šiaurės rytinėje Indijos Arunačal Pradešo valstijoje įtariami kovotojai separatistai antradienį nužudė vieną valstijos įstatymų leidėją ir dar mažiausiai 10 žmonių, pranešė pareigūnai.

Išpuolis įvykdytas po Indijos visuotinių rinkimų pabaigos praėjusį sekmadienį, taip pat – po balandį įvykusių Arunačal Pradešo, kuris ribojasi su Kinija, Mianmaru ir Butanu, valstijos asamblėjos rinkimų.

Valstijos įstatymų leidėjas Tirongas Abohas ir keli jo šeimos nariai žuvo užpuolikams apšaudžius jų automobilį Tirapo rajone, nurodė policija.

Indijos vidaus reikalų ministras Kirenas Rijiju (Kirenas Ridžidžus) patvirtino, kad žuvo 11 žmonių.

„Mane sukrėtė ir nuliūdino ši brutali ataka ir tragiškas... Tirongo Aboho iš Arunačal Pradešo, jo šeimos... nužudymas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras.

„Prieš tokios niekšiškos atakos kaltininkus bus imtasi griežčiausių įmanomų veiksmų“, – pridūrė jis.

Vienas aukšto rango pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, naujienų agentūrai AFP sakė, kad į atakos rajoną buvo skubiai išsiųstas pastiprinimas.

Kaip ir ankstesniais metais, visuotinius Indijos rinkimus krėtė smurtas. Gegužės 1 dieną vakarinėje Maharaštros valstijoje maoistų sukilėliai nužudė maždaug 15 karių ir jų vairuotoją.

Anksčiau šį mėnesį per ataką šiaurės rytuose esančios Asamo valstijos sostinėje Guvahatyje sprogus granatai buvo sužeisti 12 žmonių.

Atsakomybę prisiėmė vietos separatistų grupė – Jungtinis Asomo išvadavimo frontas.

N. Modi sąjungininkas

T. Abohas iš Nacionalinės liaudies partijos (NPP) – Indijos premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) sąjungininkės – buvo išrinktas Khonsos apygardoje ir siekė naujos kadencijos.

Jis važiavo iš Dibrugarho kaimyninėje Asamo valstijoje į Khonsą, kai įvyko užpuolimas.

Dėl atakos įtariama T. Abohui grasinusi Nagalando nacionalinės socialistinės tarybos (NSCN) – vienos iš kelių regione veikiančių separatistų grupių – frakcija NSCN (IM).

NSCN (IM) kovoja už nagų etninės grupės, gyvenančios keliose valstijose Indijos šiaurės rytuose, nepriklausomos valstybės sukūrimą.

Septyniose šiaurės rytų regioną sudarančiose valstijose gyvena dešimtys gentinių grupių ir veikia partizanų armijos, reikalaujančios didesnės autonomijos arba nepriklausomybės nuo Indijos.

Kitą NSCN frakciją Indija kaltino dėl 20 karių nužudymo per 2015 metų ataką kaimyninėje Manipuro valstijoje.

Naujasis Delis reaguodamas paskelbė apie atsakomuosius smūgius šiai grupei Mianmare, kur taip pat gyvena nemažai nagų.

Mianmaro vyriausybė pradėjo naujus karinius puolimus prieš nagų sukilėlius, nors ši kovotojų grupuotė ir įtakinga armija buvo susitarusios nutraukti ugnį.

Tuo metu maoistų sukilėlių, kaip manoma, yra mažiausiai 20-yje Indijos valstijų, tačiau aktyviausiai jie veikia Čhatisgarhe, Odišoje, Bihare, Džharkhande ir Maharaštroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių