Quantcast

Į Japonijos premjerą sprogmenį metęs vyras yra pateikęs ieškinį prieš vyriausybę

Vyras, kuris įtariamas į Japonijos ministrą pirmininką metęs sprogmenį, anksčiau buvo pateikęs ieškinį prieš vyriausybę, antradienį pranešė teismo spaudos atstovai.

Japonijos žiniasklaida nurodė, kad įtariamojo, kuris įvardijamas kaip 24-erių Ryuji Kimura (Riudžis Kimura) iš Hiogo regiono, birželį iškeltas ieškinys yra susijęs su šalyje nustatytu minimaliu amžiumi, nuo kada galima kandidatuoti rinkimuose.

Fumio Kishida (Fumijas Kišida) nenukentėjo po to, kai šeštadienį vakariniame Vakajamos mieste vykusio rinkimų kampanijos renginio metu jo pusėn buvo numestas, kaip pranešama, vamzdinės bombos užtaisas.

R. Kimura buvo sulaikytas incidento vietoje, praėjus mažiau nei metams po to, kai vakariniame Naros mieste šaulys nužudė buvusį Japonijos ministrą pirmininką Shinzo Abe (Šindzą Abę)

Vadovaujantis Japonijos įstatymais, kandidatuoti į aukštuosius parlamento rūmus gali ne jaunesni kaip 30 metų asmenys, o į žemuosius – ne jaunesni kaip 25 metų asmenys.

Laikraštis „Yomiuri Shimbun“ ir kiti leidiniai, remdamiesi teismo dokumentais, pranešė, kad R. Kimuros pateiktame ieškinyje teigiama, kad jis negalėjo kelti savo kandidatūros per praėjusių metų vasarą vykusius rinkimus į aukštuosius rūmus.

Osakos Aukštojo teismo atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP teigė, kad R. Kimura kreipėsi į teismą su ieškiniu vyriausybei, bet žemesnės instancijos teismas jį atmetė.

Vėliau jis pateikė apeliacinį skundą, o Osakos teismas sprendimą paskelbs kitą mėnesį.

Pasak vietos žiniasklaidos, R. Kimura pareikalavo 100 000 jenų (680 eurų) moralinės kompensacijos dėl negalėjimo kelti savo kandidatūros rinkimuose.

Laikraštis „Yomiuri“ pranešė, kad R. Kimura ne tik neatitiko amžiaus kriterijaus, bet ir nepateikė privalomo 3 mln. jenų (20 412 eurų) užstato, kurį turi sumokėti visi kandidatai.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, policija šiuo metu tiria, ar sprogmuo, kuris buvo mestas į F. Kishidą prieš pat sakant kalbą Vakajamoje, galėjo būti mirtinas. Teigiama, kad per išpuolį du žmonės patyrė lengvų sužalojimų.

Pranešama, kad R. Kimura kritikavo valstybines Sh. Abe laidotuves, taip pat neigiamai atsiliepė apie numanomas ekspremjero sąsajas su Susivienijimo Bažnyčia ir kitomis organizacijomis.

Teigiama, kad įtariamas Sh. Abe žudikas Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis) taikėsi į buvusį premjerą dėl jo ryšių su minėta sekta, kurios nariai kartais vadinami munistais.

Šeštadienio išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai Japonijos šiaurėje vyko Didžiojo septyneto (G-7) šalių klimato ministrų susitikimas, ir likus dienai iki grupės užsienio reikalų ministrų derybų.

Japonijoje 2016 metais buvo sumažintas minimalus balsavimo amžius nuo 20 iki 18 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių