Quantcast

Į Čekiją plūsta čigonai: bus griežtinamos pabėgėliams taikomos taisyklės

Čekija sugriežtins pabėgėlių pasų kontrolę ir teiks pagalbą tik tiems žmonėms, kurie gelbstisi nuo karo ir kirto Ukrainos sieną.

Tai pareiškė Čekijos vidaus reikalų ministerija, reaguodama į tai, kad į šalį plūsta čigonai, turintys dvigubą – Ukrainos ir Vengrijos – pilietybę, praneša portalas „Euractiv“.

Šiuo metu Čekijos valdžia suteikia 200 eurų finansinę pagalbą visiems pabėgėliams iš Ukrainos, bet nuo gegužės 16 d. ji reikalaus, kad asmenys, prašantys laikinos apsaugos, parodytų spaudą pase, patvirtinantį, jog jie kirto Ukrainos sieną.

VRM nusprendė imtis šios priemonės, nes romai, turintys Ukrainos ir Vengrijos pilietybę, atvyksta į Čekiją atsiimti pagalbos iš Vengrijos, o ne iš Ukrainos.

Čekijos vidaus reikalų ministras Vítas Rakušanas ketina apsvarstyti šią problemą su savo kolegomis iš Vengrijos ir Ukrainos.

Bet tarp čigonų, atvykstančių į Čekiją ir turinčių dvigubą pilietybę, yra ir tokių, kurie gyveno Ukrainoje ir pabėgo nuo karo. Šie žmonės Vengrijoje dažnai nesulaukia pagalbos, kadangi turi Vengrijos pilietybę.  

2011 metais Viktoro Orbano partija „Fidesz“ pasiūlė naują supaprastintą Vengrijos pilietybės suteikimo už šalies ribų gyvenantiems etniniams vengrams tvarką. Tai padėjo daugeliui Ukrainoje gyvenančių čigonų gauti antrąjį pasą.

Įvedus naują tvarką, per ketverius metus Vengrija natūralizavo daugiau kaip 600 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainoječigonaiUkrainos karo pabėgėliaiČekija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių