Quantcast

Honkongo aktyvistai nuteisti už dalyvavimą Tiananmeno aikštės įvykių minėjime

Devyniems Honkongo aktyvistams ir buvusiems parlamentarams trečiadienį buvo skirtos iki 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmės už jų vaidmenį pernai organizuojant uždraustą Tiananmeno aikštės kruvinų įvykių paminėjimo akciją.

Tai naujausias Honkongo valdžios smūgis, tęsiantis susidorojimui su disidentais mieste.

Minėti devyni nuteistieji priklausė grupei dvylikos kaltinamųjų, anksčiau šį mėnesį pripažinusių savo kaltę dėl dalyvavimo renginyje, kuris buvo vienintelis viešas didelio masto 1989 metų studentų protestų žiauraus numalšinimo paminėjimas Kinijos teritorijoje. Likusiems nuteistiesiems teismas skyrė lygtines bausmes.

Visiems jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo nesankcionuotame susibūrime. Septyni iš jų buvo dar apkaltinti kurstę kitus jame dalyvauti.

Pernai policija pirmą kartą per tris dešimtmečius uždraudė kasmet rengiamą minėjimo akciją, savo sprendimą motyvuodama koronaviruso pavojumi. Valdžios kritikai mano, kad šis draudimas yra dalis valdžios susidorojimo su opozicija pusiau autonominėje Kinijos teritorijoje po 2019 metais ilgus mėnesius vykusių antivyriausybinių protestų.

Nepaisant valdžios draudimo į pernai birželio 4 dieną vykusį minėjimą atėjo dešimtys aktyvistų, o vėliau tūkstančiai pasekė jų pavyzdžiu. Minios žmonių prasiveržė pro Viktorijos parką juosusias užtvaras, degė žvakutes ir dainavo dainas, nepaisydami policijos perspėjimų.

Vėliau policija suėmė daugiau nei dvidešimt aktyvistų, įskaitant Honkongo aljanso, kasmet organizuojančio kruvinų Tiananmeno aikštės įvykių metinių paminėjimą, lyderius.

Dalis trečiadienį nuteistų kaltinamųjų, įskaitant teisininką Albertą Ho ir buvusį dabar nebeegzistuojančio Civilinių žmogaus teisių fronto lyderį Figo Chaną (Figą Čaną), jau atlieka jiems skirtas bausmes už nesankcionuotų mitingų organizavimą.

Dar aštuoni aktyvistai, teisiami už dalyvavimą Tiananmeno įvykių paminėjime, tarp jų Jimmy Lai (Džimis Lajus) – dabar jau uždaryto laikraščio „Apple Daily“ įkūrėjas, ir Honkongo aljanso vadovas Lee Cheuk-yanas (Li Čeukjanas), savo kaltės nepripažino ir bus teisiami lapkritį.

Garsus jaunimo demokratijos aktyvistas Joshua Wongas (Džošua Vongas) ir dar trys jo bendražygiai anksčiau pripažino savo kaltę dėl jiems pareikštų kaltinimų, susijusių su dalyvavimu renginyje, ir gavo nuo keturių iki 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių