Quantcast

Honkonge per Naujųjų metų protestus sulaikyti šimtai žmonių

Honkonge per Naujųjų metų protestus buvo sulaikyta maždaug 400 žmonių, kai taikios dešimčių tūkstančių prodemokratinių aktyvistų eitynės peraugo į chaotiškus susirėmimus su policija, kuri minią vaikė ašarinėmis dujomis, praneša „Reuters“.

Nuo protestų Honkonge pradžios birželį sulaikytų asmenų skaičius jau išaugo iki 7 000. Protestai prasidėjo dėl dabar jau atšaukto ekstradicijos į žemyninę Kinijos dalį įstatymo projekto, tačiau vėliau peraugo į platesnį prodemokratinį judėjimą.

Trečiadienį įtampa išaugo, kai policija Wan Chai rajone, netoli banko HSBC, prieš kurį pastarosiomis savaitėmis buvo nukreiptas protestuotojų pyktis, filialo, sulaikė kelis demonstrantus.

Prasidėjus peštynėms, į veiksmo vietą atskubėjo daug juodai apsirengusių protestuotojų, kiti demonstrantai formavo gyvąsias grandines plytoms ir kitiems daiktams perduoti, priversdami policiją kviesti pastiprinimą.

Vėliau policijos pareigūnai pareikalavo eitynes baigti anksčiau, nei planuota, galiausiai minia išsiskirstė, kai gatvėse pasirodė daugybė riaušių policijos pareigūnų su vandens patrankomis.

Vėlų trečiadienio vakarą vyresnysis policijos komisaras Ng Lok-Chunas reporteriams sakė, kad aktyvistai buvo sulaikyti dėl tokių pažeidimų, kaip nesankcionuoti mitingai bei disponavimas ginklais.

Per pastaruosius mėnesius protestai peraugo į platesnį judėjimą, reikalaujantį visiškos demokratijos Kinijos valdomame mieste bei nepriklausomo tyrimo dėl policijos smurto. Policija savo ruožtu teigia perteklinės jėgos nenaudojanti.

Naujųjų metų išvakarėse, Viktorijos uoste tūkstančiams gyventojų laukiant vidurnakčio, buvo sulaikyti keletas protestuotojų, trumpam blokavusių eismą svarbiame Kauluno pusiasalio kelyje.  

Kai kurie protestuotojai kaltina HSBC prisidėjus prie valdžios veiksmų prieš lėšas savo kampanijai rinkusius aktyvistus. Bankas šiuos kaltinimus neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių