Quantcast

Hoinkonge policijos klubas apmėtytas Molotovo kokteiliais

Vienas Honkongo policijos poilsio klubas antradienį paryčiais buvo apmėtytas buteliais su degiu skysčiu, pranešė teisėsauga.

Ši reta ataka prieš policiją buvo surengta pusiau autonominiame mieste tvyrant didelei įtampai dėl žemyninės Kinijos primesto griežto nacionalinio saugumo įstatymo.

Policija pranešė gavusi informacijos, kad trys juodai apsirengę vyrai apmėtė Molotovo kokteiliais automobilių stovėjimo aikštelę Policijos sporto ir poilsio klube Mongkoko rajone, kur praeitais metais vyko daug susirėmimų per didžiulius demokratijos šalininkų protestus.

Vietos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti vieno automobilio išdegęs priekis, bet kitokios žalos, regis, nebuvo padaryta.

Vėliau netoli nuo klubo buvo sulaikytas vienas 18-metis, nešęsis paprikinio purškalo flakoną, nurodė policija, nors neaišku, ar jis yra įtariamasis.

Honkongą septynis mėnesius krėtė didelio masto ir dažnai smurtingi protestai, per kuriuos buvo reikalaujama demokratijos ir didesnio policijos atskaitingumo.

Riaušių policija dažnai vaikydavo protestuotojus ašarinėmis dujomis, kulkomis ar netgi panaudodavo kovinius šaudmenis.

Karingų protestuotojų grupės atsakydavo akmenimis ir padegamosiomis bombomis. Jų taikiniais neretai tapdavo policijos skyriai.

Masiniai areštai ir šių metų pradžioje prasidėjusi koronaviruso pandemija protestus atvėsino.

Vėliau Pekinas sugriežtino politiką, įskaitant naująjį saugumo įstatymą, numatantį atsakomybę už reikalavimus suteikti didesnę autonomiją arba nepriklausomybę.

Išpuoliai prieš policiją dabar vertinami kaip terorizmas; už juos gali būti skirta iki 10 metų įkalinimo.

Pirmuoju pagal naująjį įstatymą apkaltintu žmogumi tapo vyras, kaip pranešama, įvažiavęs motociklu į grupę policijos pareigūnų ir esą turėjęs Honkongo nepriklausomybės siekį simbolizuojančią vėliavą. Šį vyrą ruošiamasi teisti už skatinimą atsiskirti ir terorizmą.

Dauguma asmenų, areštuotų pagal naująjį įstatymą, yra kaltinami dėl savo pasisakymų, o ne smurtinių veiksmų.

Pekinas teigia, kad saugumo įstatymas atkūrė Honkonge stabilumą.

Vis dėlto kritikai, įskaitant daugelį Vakarų galybių, sako, kad šis teisės aktas smarkiai pažeidžia laisves ir autonomiją, Kinijos pažadėtą Honkongui, kad ši teritorija 1997 metais buvo sugrąžinta buvusios kolonijinės valdytojos Jungtinės Karalystės.


Šiame straipsnyje: Honkongaspolicijaprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Laisvę Honkongui!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių