Quantcast

Haičio policija dėl prezidento nužudymo kaltina įtariamuosius iš Kolumbijos, JAV

Dėl Haičio prezidento Jovenelio Moise'o (Žovenelio Moizo) įžūlaus nužudymo jo namuose šalies policija jau sulaikė septyniolika įtariamųjų, tarp jų du asmenis, kaip manoma, turinčius dvigubą Haičio ir JAV pilietybę, pranešė pareigūnai.

Kolumbijos vyriausybė savo ruožtu paskelbė, kad tarp įtariamųjų yra mažiausiai šeši buvę jos kariuomenės nariai.

Prezidentą anksti trečiadienį nužudė 28 narių – amerikiečių ir kolumbiečių – būrys, kurio aštuoni nariai tebėra laisvėje, ketvirtadienį paskelbė Haičio policija.

Nacionalinės policijos vadovas Leonas Charles'is (Leonas Šarlis) ketvirtadienį sakė, kad 15 sulaikytųjų yra kolumbiečiai.

„Areštavome penkioliką kolumbiečių ir du iš Haičio kilusius amerikiečius. Trys kolumbiečiai buvo nukauti, o dar aštuoni slapstosi“, – nurodė jis.

„Patrauksime juos atsakomybėn“, – sakė policijos vadovas. Spaudos konferencijoje ant grindų buvo susodinta ir septyniolika antrankiais surakintų įtariamųjų.

Areštavome penkioliką kolumbiečių ir du iš Haičio kilusius amerikiečius. Trys kolumbiečiai buvo nukauti, o dar aštuoni slapstosi.

Kolumbijos vyriausybė nurodė, kad jos buvo užklausta apie šešis įtariamuosius Haityje, tarp jų du nukautus asmenis, ir paaiškėjo, kad jie yra buvę kolumbiečių kariuomenės nariai. Jų vardai neskelbiami.

Kolumbijos policijos vadovas generolas Jorge Luisas Vargasas Valencia (Chorchė Luisas Vargasas Valensija) sakė, kad prezidentas Ivanas Duque (Ivanas Dukė) įsakė kariuomenės ir policijos vadovybei bendradarbiauti Haičiui vykdant tyrimą.

„Suformuota geriausių tyrėjų komanda... Ji siųs datas, skrydžių laiką, finansinę informaciją, kuri jau renkama norint išsiųsti ją Port o Prensui“, – sakė jis.

JAV valstybės departamentas nurodė žinantis apie pranešimus, kad sulaikyti du haitiečių kilmės amerikiečiai, bet negalėjo jų patvirtinti ar pakomentuoti.

Haičio pareigūnai sakė, kad sulaikyti amerikiečiai yra Jamesas Solagesas (Džeimsas Soladžesas) ir Josephas Vincentas (Džozefas Vinsentas). 35 metų J. Solagesas yra jauniausias iš įtariamųjų. Vyriausiajam yra 55 metai, rodo Haičio rinkimų ministro Mathiaso Pierre'o (Matijaso Pjero) paskelbtas dokumentas.

J. Solagesas 2019 metais Floridoje įkūrė pagalbos Haičio Žakmelio miesto gyventojams fondą ir jo interneto svetainėje prisistato kaip „atestuotas diplomatinis agentas“, vaikų gynėjas ir pradedantysis politikas. Savo tinklaraštyje jis nurodo anksčiau dirbęs asmens sargybiniu Kanados ambasadoje Haityje.

Kanados užsienio ryšių departamento paskelbtame pareiškime J. Solageso vardas neminimas, bet sakoma, kad vienas iš Haityje sulaikytų vyrų vienos privačios firmos „trumpai buvo samdomas atsarginiu asmens sargybiniu“ kanadiečių ambasadoje.

Tuo metu Taivano užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad 11 ginkluotų įtariamųjų anksti ketvirtadienį bandė įsiveržti į taivaniečių ambasadą, bet Haičio policija juos sulaikė.

Taivano užsienio reikalų ministerijos atstovė Joanne Ou (Džoan U) sakė, kad po trečiadienį įvykdyto įžūlaus nužudymo ambasada „saugumo sumetimais“ buvo uždaryta, taivaniečių diplomatai dirbo iš namų.

"[Liepos] 8-ąją, auštant, ambasados apsaugos darbuotojai pastebėjo, kad į ambasados kiemą įsilaužė ginkluotų vyrų grupė. Apsaugos darbuotojai iškart pranešė ambasados darbuotojams ir Haičio policijai“, – sakė atstovė.

„Haičio vyriausybės prašymu ir siekdama padėti sulaikyti įtariamuosius ambasada leido Haičio policijai patekti į savo teritoriją“, – pridūrė ji.

Ministerija nurodė, kad buvo išdaužti keli langai ir išlaužtos kelerios durys, bet daugiau žalos ambasadai nepadaryta.

Haitis yra viena iš vos 15 valstybių, diplomatiškai pripažįstančių Taivaną, o ne Kiniją. Dauguma šių šalių yra nedidelės Lotynų Amerikos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybės.

Taivano ambasada Port o Prense yra netoli privačios rezidencijos, kur buvo nušautas J. Moise'as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesanai,JANKIAMS ir konservatoriams n e p a v y k o nužudyti

nesanai,JANKIAMS ir konservatoriams n e p a v y k o nužudyti portretas
BALTARUSIJOS prezidentą Lukošenką, nors t e r o r i s t i n ė konservatorių gauja ir turi patirtį;--n u ž u d ė Lietuvos saugumo darbuotoją ABROMAVIČIŲ, s u s p r o g d i n o Bražuolės gelež. tiltą Lietuvoje.

o

o portretas
p ar tai nebus pavilionio chebra jis gyresi kad cia jo chebra

Mirtis diktatoriams

Mirtis diktatoriams portretas
Diktatoriai putinas su lukasenku nelabai noretu, kad butu jiems kaip Haityje. Sau miegi ir tik cyst putino nera.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių