Quantcast

Graikijoje – nauji protestai dėl traukinių katastrofos

Tūkstančiai demonstrantų sekmadienį Graikijoje surengė naujus protestus, didėjant pykčiui dėl daugiausiai gyvybių nusinešusios geležinkelio katastrofos šalyje ir didėjant spaudimui vyriausybei dėl šios tragedijos.

Protestuotojai užplūdo Sintagmos aikštę priešais parlamentą Atėnuose, mojuodami plakatais su užrašais „Neužmiršime, neatleisime“ ir „Mes tapsime visų žuvusiųjų balsu“.

Vasario 28-ąją centrinėje Graikijoje susidūrus keleiviniam ir krovininiam traukiniams žuvo 57 žmonės, dauguma jų – studentai.

Keturiems geležinkelių pareigūnams buvo pateikti kaltinimai, tačiau visuomenės pyktis kilo dėl įsisenėjusio netinkamo geležinkelių tinklo valdymo, o šalį sukrėtė keli masiniai protestai, per kuriuos buvo prasiveržęs smurtas.

Sekmadienį prie parlamento Atėnuose susirinko apie 5 tūkst. demonstrantų, o panašus skaičius žmonių išėjo į antro pagal dydį Salonikų miesto gatves, pranešė policija.

„Mane čia atvedė pyktis ir įniršis“, – Atėnuose naujienų agentūrai AFP sakė 65 metų protestuotoja Markela (Markella), kuri prisistatė tik vardu.

Mane čia atvedė pyktis ir įniršis.

Kitas demonstrantas, 26 metų Aleksandras (Alexandros), paantrino: „Mes tampame beviltiški. Nežinai, ką sakyti, ką daryti – viskas, ką gali padaryti, tai prisijungti prie protesto.“

Mitingai surengti reaguojant į įvairių organizacijų – nuo profesinių sąjungų iki politinių grupių – raginimus išeiti į gatves.

Iki šiol didžiausi protestai dėl avarijos vyko trečiadienį, kai dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo demonstracijose visoje šalyje, kilo susirėmimų, o darbuotojai rengė streikus.

Viešojo ir privačiojo sektorių darbuotojai ketvirtadienį vėl turėtų streikuoti.

Ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), kuris po kelių mėnesių sieks būti perrinktas, sulaukė protestuotojų raginimų atsistatydinti.

Jis sulaukė kritikos dėl to, kad iš pradžių nurodė, jog avarija įvyko dėl „žmogiškosios klaidos“, ir apkaltino tuo metu budėjusį stoties viršininką, kuris esą atsitiktinai nukreipė traukinius į tą patį kelią.

Tačiau geležinkelių profsąjungos jau seniai įspėjo apie problemas, susijusias su šalies traukinių tinklu, kuriame trūksta darbuotojų.

Stoties viršininkas yra vienas iš keturių geležinkelio pareigūnų, kuriems pateikti kaltinimai.

Po avarijos atsistatydino Graikijos transporto ministras, o K. Micotakis siekė numalšinti visuomenės pyktį ne kartą atsiprašydamas ir žadėdamas atlikti skaidrų tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių