Quantcast

Galingas sprogimas Afganistane: sužeista beveik šimtas žmonių

Galingas sprogimas, ketvirtadienio rytą driokstelėjęs šalia ligoninės pietų Afganistane, nusinešė 20 gyvybių, o dar per 90 žmonių buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Talibanas, kuris prisiėmė atsakomybę už šį sprogdinimą, beveik kasdien rengia atakas Afganistane, anksčiau šį mėnesį žlugus taikos deryboms su JAV.

Per sprogimą sugriuvo dalis ligoninės Kalate, pietinės Zabulo provincijos sostinėje, taip pat nukentėjo daug greitosios pagalbos automobilių.

Pareigūnai sunkiausiai nukentėjusius žmones gabeno į netoliese esančio Kandaharo miesto ligoninę.

Praėjus kelioms valandoms po užminuoto automobilio sprogimo buvo prieštaringų duomenų apie aukas ir sužeistuosius. Provincijos gubernatoriaus atstovas Gulas Islamas Seyalas (Gulas Islamas Sejalas) pranešė apie 12 žuvusiųjų, bet sakė, kad pareigūnai įvykio vietoje dar ieško žmonių po griuvėsiais. Tuo metu provincijos tarybos vadovas Atta Janas Haqbayanas (Ata Džanas Hakbajanas) sakė, kad žuvo 20 asmenų.

Po rytinių maldų Kalate driokstelėjus galingam sprogimui nukentėjo ir šalia ligoninės stovinti mečetė, pasakojo vienas miesto gyventojas.

Jis sakė, kad nuo sprogimo išdužo ir už 2 km esančio jo namo langai.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas (Zabihula Mudžahidas) tviteryje pranešė, kad taikytasi į netoliese esantį žvalgybos biurą. Pasak jo, per sprogdinimą „žuvo arba buvo sužeisti dešimtys žvalgybos pareigūnų“.

A. J. Haqbayanas pranešė, kad per išpuolį apgadinta Nacionalinio saugumo direktorato (NDS) siena. Jis nenurodė, ar per incidentą nukentėjo jo darbuotojų.

Kaip informavo provincijos gubernatorius Rahmatullah Yarmalis (Rahmatula Jarmalis), tarp žuvusiųjų yra moterų ir vaikų. Tviteryje Afganistano nacionalinio saugumo pajėgos pasidalijo vieno kūdikio nuotrauka ir pranešė, kad ieško po griuvėsiais to vaiko tėvų.

Scanpix nuotr.

Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis) pasmerkė ataką Zabule ir tviteryje pareiškė, kad talibai „ir toliau taikosi į civilius, kol jų lyderiai keliauja į Iraną ir Rusiją“, užsimindamas apie pastaruoju metu Talibano derybininkų surengtas keliones ieškant paramos užsienyje.

Keliomis valandomis anksčiau per bepilotės skraidyklės ataką rytinėje Nangarharo provincijoje, dėl kurios kaltinamos JAV pajėgos, žuvo arba buvo sužeisti 30 žmonių, dauguma jų – civiliai, sakė prezidento genčių reikalų patarėjas Jawaidas Zamanas (Džavaidas Zamanas). JAV kariuomenė Afganistane kol kas nepakomentavo šio incidento.

Įpykę vietos gyventojai protestuodami prieš tą ataką į provincijos sostinę Džalalabadą ketvirtadienio rytą atgabeno 12 lavonų, sakė provincijos tarybos vadovas Ahmadas Ali Hazratas. Dar daug žmonių laikomi dingusiais.

Nangarharo gubernatoriaus atstovas Attaullah Khogyani (Ataula Chogjanis) sakė, kad per tą ataką buvo taikomasi į džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojus, veikiančius toje vietovėje.

Tačiau, J. Zamano teigimu, vietos gyventojai buvo perspėję pareigūnus, kad rinks džiovintus vaisius. Kai įvyko ataka, laukuose buvo apie 50 žmonių, sakė pareigūnas.

Smurtas Afganistane suaktyvėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) anksčiau šį mėnesį staiga nutraukus derybas su Talibanu po beveik metus trukusių pastangų sudaryti taikos susitarimą, kuris būtų leidęs Jungtinėms Valstijoms pradėti karių išvedimą iš savo ilgiausiai besitęsiančio karo.

D. Trumpo pareiškimas, kad derybos yra „mirusios“, išprovokavo Talibaną praėjusią savaitę atsakyti, kad vienintelė alternatyva deryboms yra intensyvesnė kova. Pastarasis pareiškimas sukėlė būgštavimų, kad kovotojai rengs daugiau atakų prieš rugsėjo 28-ąją planuojamus Afganistano rinkimus.

Antradienį šalį sukrėtė du sprogdinimai, nusinešę 48 gyvybes. Vienas iš jų įvyko Afganistano šiaurinėje Parvano provincijoje, Čarikaro mieste šalia vietos, kur prezidentas A. Ghani sakė kalbą per rinkimų kampanijos mitingą. Atsakomybę už abi atakas prisiėmė Talibanas.

Pirmadienį paskelbtas britų transliuotojo BBC tyrimas atskleidė, kad nuo rugpjūčio kasdien Afganistane žūsta maždaug po 74 žmones; 611 incidentų pareikalavo 2 307 gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių