Quantcast

Gaisras Paryžiaus Dievo Motinos katedroje: kas žinoma

  • Teksto dydis:

Didžiuliam gaisrui pirmadienį apėmus garsiąją Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedrą įgriuvo pastato smailė, o nelaimė galbūt yra susijusi su šiame istoriniame statinyje vykdomais renovacijos darbais.

Toliau pateikiame tai, kas jau žinoma apie šį gaisrą:

Gaisras kilo pastogėje

Gaisras įsiplieskė apie 18 val. 50 min. vietos (19 val. 50 min. Lietuvos) laiku.

„Buvau netoli ir pamačiau dūmus. Pirmiausia pamaniau, jog (užsidegė ligoninė) „Hotel Dieu“, bet tada supratau, kad tai – katedra. Kai atvykau, jau buvo pradėję kristi pelenai“, – pasakojo katedros gidas savanoris Olivier De Chalus (Olivjė De Šaliu).

Gaisro priežastis kol kas nežinoma. Pastogę apėmusios liepsnos netrukus išplito ant stogo, užsiliepsnojo stogą laikančios didžiulės medinės gegnės.

Pasak Paryžiaus prokurorų, pradėtas tyrimas dėl netyčinio turto sunaikinimo per gaisrą.

Pareigūnai aiškinasi, ar gaisras kilo dėl ant katedros stogo vykdomos rekonstrukcijos, pranešė tyrimui artimas šaltinis.

Katedroje pastaruoju metu buvo vykdomi didelio masto renovacijos darbai, turintys padėti apie 850 metų senumo gotikos šedevrui atlaikyti laiko metamus iššūkius.

Tyrėjai pirmadienio vakarą kalbėjosi su statybininkais, nurodė prokurorai.

Gaisras suvaldytas

Ankstų antradienį ugniagesiai pranešė, kad gaisras „visiškai suvaldytas“, „iš dalies užgesintas“, bet yra likę „pavienių liepsnų“.

Apie 23 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku ugniagesiai paskelbė, kad pagrindinę pastato dalį pavyko išgelbėti.

Per didžiulę gelbėjimo operaciją su liepsnomis kovojo 400 ugniagesių. Į įvykio vietą suvažiavo dešimtys specialiųjų mašinų; didelio spaudimo vandens čiurkšlės buvo liejamos ant įgriuvusio stogo ir navų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau pirmadienį buvo pasiūlęs pamėginti pilti vandenį iš orlaivių.

„Liejant vandenį iš lėktuvo ant tokio tipo statinio gali sugriūti visas pastatas“, – per „Twitter“ parašė Prancūzijos civilinės saugos agentūra.

Žalos mastas

Apie 19 val. 50 min. vietos (20 val. 50 min. Lietuvos) laiku įgriuvo katedros smailė, o po kelių valandų didelė stogo dalis jau buvo pavirtusi pelenais.

23 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku dar nebuvo žinomas gaisro padarytos žalos mastas.

„Gaisras paveikė du trečdalius stogo, kuris įgriuvo, taip pat ir smailę“, – sakė Paryžiaus ugniagesių brigados viršininkas Jeanas-Claude'as Gallet (Žanas Klodas Galė). Jis pridūrė, kad per operaciją buvo siekiama apsaugoti katedros galinę dalį, kur laikomi patys vertingiausi meno kūriniai.

Du neįkainojamus kūrinius – Jėzaus Kristaus erškėčių vainiką ir XIII amžiuje prancūzų karaliaus Liudviko dėvėtą apdarą – pavyko išgelbėti, sakė katedros rektorius Patrickas Chauvet (Patrikas Šovė).

„Daugybė metų darbo“

Atstatyti katedrą prireiks „daugybės metų darbo“, sakė Prancūzijos vyskupų konferencijos vadovas Ericas de Moulinsas-Beaufort'as (Erikas de Mulensas Boforas).

Reaguodama į „daugybę prašymų“, paveldu besirūpinanti nevyriausybinė organizacija „Fondation du patrimoine“ antradienį ketina pradėti rinkti lėšas Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros atstatymui, naujienų agentūrai AFP pranešė Paryžiaus merės pavaduotoja Anne Le Breton (An Le Breton).

Naktį viena turtingiausių Prancūzijos šeimų Pinault (Pino) pažadėjo skirti 100 mln. eurų katedrai atstatyti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), pirmadienį vakare apsilankęs prie gaisro nuniokotos katedros, pareiškė, kad šalies žmonės atstatys ją visi kartu.

Prezidentas pažadėjo sutelkti „geriausius talentus“, kad būtų atkurta viskas, kas buvo sunaikinta.

„Tai, kas šį vakarą įvyko Paryžiuje ir Dievo Motinos katedroje, yra baisi tragedija, – pripažino E. Macronas. – Blogiausios baigties buvo išvengta, net jeigu ši kova dar ne visiškai laimėta, o kitos kelios valandos bus sunkios.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Dievo motina isvyko pasirodyti i siluva vaikuciams ir pamirso uzgesinti krosni

...

... portretas
Dievo perspėjimas popiežiui, bučiavusiam musulmonams kojas... ir degs kitos katedros kol jis atsistatydins.

nuomone

nuomone portretas
tai blogas zenklas,ypac pries Velykas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių