Quantcast

EŽTT pateikė Rusijai užklausą dėl B. Nemcovo bylos

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pateikė Rusijos vyriausybei klausimų, remdamasi skundu, 2015 metų vasarą pateiktu nužudyto šios šalies iškilaus opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo dukters Žanos, kad jos tėvo byla nebuvo tinkamai ištirta, pirmadienį pranešė pareigūnai.

„Skundas komunikuotas EŽTT“, –  naujienų agentūrai „Interfax“ sakė teismo atstovai.

B. Nemcovas, vienas įnirtingiausių V. Putino kritikų, dirbęs jo pirmtako Boriso Jelcino administracijoje, 2015 metų vasario 27 dieną buvo nušautas ant Maskvos upės tilto netoli Kremliaus.

2017 metų liepą buvęs saugumo pareigūnas iš Čečėnijos Zauras Dadajevas buvo nuteistas kalėti 20 metų kaip B. Nemcovo nužudymo vykdytojas. Dar keturi vyrai buvo pripažinti kaltais dėl savo vaidmens nužudyme.

Tačiau B. Nemcovo šeima ir bendražygiai mano, kad tikrieji nužudymo organizatoriai iki šiol yra nenubausti. Daugelis pirštu rodo į Maskvos remiamą Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą ir patį Kremlių.

EŽTT teisinės informacijos portale paskelbtame pranešime sakoma, kad Rusijai pateikti trys klausimai, į kuriuos vyriausybė privalo atsakyti.

Teismas pareikalavo Maskvos paaiškinti, ar tyrimas dėl B. Nemcovo nužudymo buvo tinkamai atliktas, kaip tai numato Europos žmogaus teisių konvencija. taip pat ar nukentėjusiajai Žanai Nemcovai buvo užtikrintos veiksmingos teisinės gynybos priemonės.

Be to, EŽTT paprašė perduoti jai visos B. Nemcovo nužudymo bylos tyrimo medžiagos kopijas.

Ž. Nemcova savo skunde atkreipė dėmesį, kad atliktas tyrimas turėjo rimtų trūkumų. Ji pabrėžė, kad nebuvo nustatytas politikos nužudymo motyvas, taip pat neapklausta virtinė žinomų įtariamųjų ir nebuvo išnagrinėta atakos metu nufilmuota stebėjimo kamerų vaizdo medžiaga.

B. Nemcovo duktė taip pat laikosi pozicijos, kad nusikaltėlių veiksmai buvo netinkamai kvalifikuoti – jis reikalavo, kad nusikaltimas būtų kvalifikuotas kaip pasikėsinimas į valstybės arba visuomenės veikėjo gyvybę, o ne kaip paprastas nužudymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių