Quantcast

Europolas perspėja dėl trimačiais spausdintuvais gaminamų ginklų grėsmės

Europos Sąjungos teisėsaugos agentūra penktadienį perspėjo dėl „dabartinės ir būsimos“ trimačiais spausdintuvais gaminamų ginklų grėsmės, visame žemyne konfiskuojant vis daugiau tokių ginklų.

„Grėsmė, kurią kelia trimačiais spausdintuvais gaminami ginklai, yra Europolo dėmesio centre, pastaraisiais metais augant konfiskuojamų tokių ginklų skaičiams visoje Europoje“, – sakoma pareiškime.

Pasak Europolo, kuris šią savaitę į specialią konferenciją Hagoje pakvietė daugiau nei 120 teisėsaugos specialistų, balistikos ekspertų, teismo medicinos ekspertų, politikos formuotojų ir akademikų, tarptautinis bendradarbiavimas yra „būtinas norint atremti šią grėsmę“.

2019 metais Vokietijos Halės mieste užpuolikas savadarbiu ginklu nušovė du žmones. Šis ginklas buvo pagamintas pagal internete rastą projektą, jo gaminimui buvo panaudotas trimatis spausdintuvas, nurodė agentūra.

2021 metų balandį Ispanijos policija surengė kratą ir demaskavo nelegalią ginklų dirbtuvę Kanarų salose, kur buvo naudojami trimačiai spausdintuvai. Pareigūnai konfiskavo du spausdintuvus, rastas ginklų dalis, šautuvo kopiją, keletą partizaninio karo mieste vadovėlių bei baltųjų viršenybę propaguojančios literatūros.

Dirbtuvės savininkas buvo suimtas, jam pareikšti kaltinimai dėl neteisėto ginklų laikymo.

Po mėnesio Jungtinės Karalystės Kitlio mieste, atliekant tyrimą, susijusį su dešinių ekstremistų terorizmu, buvo suimti du vyrai ir viena moteris. Visiems trims buvo pareikšti kaltinimai dėl trimačiais spausdintuvais pagamintų ginklų dalių laikymo.

Europolo teigimu, šią savaitę vykusi konferencija buvo „viena didžiausių mainų platformų pasaulyje apie trimačiais spausdintuvais pagamintų ginklų grėsmę“.

„Tokį iššūkį galima atremti tik sujungus teisėsaugos, privataus sektoriaus ir akademinės bendruomenės žinias, išteklius ir įžvalgas, kad tokie ginklai dingtų iš gatvių“, – sakė Europolo ekspertas Martinas van der Meij (Martinas van der Mej).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Taigi GLOCK taip pat plastikinis,tik vamzdis gaminamas iš specialaus lydinio.

Anonimas

Anonimas portretas
Plastmasiniai ginklai šaudo ? Nejuokinkit....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių