Quantcast

Etiopijos kariuomenė pradeda lemiamą puolimą Tigrėjuje

Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas ketvirtadienį įsakė šalies kariuomenei pradėti galutinį puolimą prieš Tigrėjaus lyderius regiono sostinėje Mekelėje ir sakė, kad laikas, kuris buvo skirtas jiems pasiduoti, baigėsi.

„Etiopijos nacionalinės gynybos pajėgoms dabar nurodyta užbaigti trečiąją ir paskutinę mūsų  įstatymo viršenybės operacijų fazę“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame Abiy Ahmedo pareiškime.

„Šios paskutinės fazės metu bus labai rūpinamasi apsaugoti nekaltus civilius... Bus dedamos visos pastangos siekiant užtikrinti, kad Mekelės miestui, pastatytam sunkiu mūsų žmonių darbu, nebūtų padaryta didelė žala“, – sakė Abiy Ahmedas.

Tuo metu Jungtinės Tautos paskelbė, kad stygius Etiopijos Tigrėjaus regione tapo „labai kritinis“, 6 mln. ten gyvenančių žmonių tebėra atkirsti.

Tigrėjuje baigiasi degalai ir grynieji, šiuo metu daugiau kaip milijonas žmonių yra palikę savo namus, o maistas beveik 100 tūkst. pabėgėlių iš Eritrėjos baigsis po savaitės, sakoma ketvirtadienio naktį paskelbtoje naujoje ataskaitoje. Be to, joje nurodoma, jog daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, priklausomų nuo kas mėnesį dalijamų maisto davinių, lapkritį jų negavo.

Kelionės taip smarkiai blokuojamos, kad net Tigrėjaus sostinėje Mekelėje JT Pasaulio maisto programos (WFP) darbuotojai negali išvežioti maisto iš ten esančių programos sandėlių.

Komunikacijos ir susisiekimo jungtys su Tigrėjaus regionu yra nutrauktos nuo lapkričio 4-osios, kai kilo šis kruvinas konfliktas. Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) perspėja, kad „veiksmais, kuriais tyčia trukdoma teikti pagalbą“, pažeidžiama tarptautinė humanitarinė teisė.

Etiopijos premjero Abiy Ahmedo 72 valandų ultimatumas regioną valdančio Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) lyderiams pasiduoti baigėsi trečiadienį vakare. Abiy Ahmedo vyriausybė yra sakiusi, kad Mekelė apsupta.

JT pranešė apie iš miesto bėgančius žmones. Vyriausybė yra perspėjusi juos, kad „pasigailėjimo nebus“, jei Tigrėjaus žmonės toliau palaikys TPLF lyderius, kaltinamus slėpimusi tarp gyventojų.

Tačiau neveikiant komunikacijoms nėra aišku, kiek žmonių Mekelėje girdėjo šiuos perspėjimus. Sunerimusi tarptautinė bendrija ragina tuojau pat deeskaluoti padėtį, pradėti dialogą ir sudaryti sąlygas teikti humanitarinę pagalbą.

Tačiau Abiy Ahmedas trečiadienį atmetė tarptautinį „kišimąsi“.


Šiame straipsnyje: Etiopijatigrėjuskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Linkevičiau, ko neskelbi sankcijų teroristinei Etiopijai ? Ar toliau Baltarusijos nosis nesiekia ?

Nigga

Nigga portretas
Teisingai, mirtis maištininkams!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių