Quantcast

ES uždraudė Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių RT ir „Sputnik“ transliacijas

Europos Sąjunga trečiadienį uždraudė Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių RT ir „Sputnik“ transliacijas visoje Bendrijos teritorijoje, įgyvendindama plataus masto sankcijas prezidento Vladimiro Putino režimui už įsiveržimą į Ukrainą, nurodoma Bendrijos oficialiajame leidinyje.

ES sprendimas įsigaliojo jį paskelbus bloko oficialiajame leidinyje. Briuselis pastarosiomis dienomis intensyvino sankcijų režimą Maskvai dėl Rusijos karinio puolimo prieš Ukrainą.

„Šiandien žengiame svarbų žingsnį prieš Putino manipuliavimo operaciją ir uždarome Rusijos valstybinės žiniasklaidos čiaupą ES“, – sakoma Bendrijos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) pranešime.

Dalijimosi vaizdo įrašais platforma „YouTube“ blokavo RT ir „Sputnik“ turinį Europos Sąjungoje dar antradienį.

Trečiadienį taip pat įsigaliojo 27 ES šalių susitarimas atjungti kai kuriuo Rusijos bankus nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, taip pat atsiriboti nuo projektų, finansuojamų Rusijos valstybinio investicijų fondo RTIF.

ES sprendimas užblokuoti RT ir „Sputnik“ transliacijas Bendrijoje buvo pirmąkart paskelbtas sekmadienį. Apie tai pranešė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Šie Kremliaus ruporai „nebegalės skleisti savo melo, teisindami Putino karą ir sėdami nesantaiką mūsų Sąjungoje“, tąsyk sakė U. von der Leyen.

Antradienį, dar prieš įsigaliojant Briuselio sprendimui, „YouTube“ nurodė užblokavusi RT ir „Sputnik“ Europoje dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Naujienų agentūros AFP gautame „YouTube“ elektroniniame laiške sakoma, kad abu kanalai bus „nedelsiant“ užblokuoti.

Šios valstybinės žiniasklaidos priemonės laikomos V. Putino režimo propagandos įrankiais. Jos kaltinamos skleidžiančios melagingą informaciją apie Maskvos karą Ukrainoje.

Socialinis tinklas „Facebook“ RT ir „Sputnik“ turinį Europos Sąjungoje padarė neprieinamą pirmadienį.

„Facebook“ valdanti įmonė „Meta“ antradienį pridėjo naujų priemonių ir nurodė artimiausiomis dienomis pradėsianti žymėti perspėjamosiomis etiketėmis RT ir „Sputnik“ turinį, jeigu vartotojai juo dalijasi arba jį naršo.

Antradienį RT padalinio Prancūzijoje advokatas Basile'is Ader (Bazilis Adė) sakė abejojantis, ar sprendimas uždrausti šios žiniasklaidos priemonės produkciją yra teisėtas.

„Uždrausti žiniasklaidos organizaciją yra teisėje nežinoma samprata, ir tai sunkiai suprantama, kai tai susiję su prancūzų žiniasklaidos priemone („RT France“) turinčia 100 prancūzų žurnalistų darbuotojų“, – piktinosi B. Ader.

„RT France“ pranešime sakoma: „Šis blokavimas socialiniuose tinkluose yra grynas ir paprastas cenzūros aktas, neturintis teisinio pagrindo.“

Kai Vokietija vasario pradžioje uždraudė RT transliacijas vokiečių kalba, šalies visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“ buvo priverstas uždaryti savo biurą Maskvoje.

Jungtinė Karalystė nebėra ES narė, bet jos transliuotojų priežiūros institucija „Ofcom“ pirmadienį pranešė, kad pradedama 15 tyrimų dėl RT įtariamų nešališkumo pažeidimų.

Šis sprendimas buvo paskelbtas praėjus savaitei po Britanijos kultūros sekretorė paragino „Ofcom“ imtis „savalaikių ir skaidrių“ veiksmų prieš RT. Ji argumentavo, kad šis kanalas siekia skleisti „žalingą dezinformaciją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių