Quantcast

ES perspėja regiono valstybes nesikišti į Kalnų Karabacho konfliktą

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį perspėjo regionines jėgas nesikišti į konfliktą Kalnų Karabache ir pasmerkė „rimtą įvykių eskalaciją“, keliančią grėsmę regiono stabilumui.

ES užsienio reikalų atstovas Peteris Stano sakė, kad Briuselis negali patvirtinti pranešimų apie užsienio jėgų prisijungimą prie konflikto, tačiau pridūrė: „Bet koks išorinis kišimasis yra nepriimtinas.“

Pirmadienis buvo jau antroji diena iš eilės, kai tęsiasi Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgų susirėmimai. Sekmadienį prasidėjusių nuožmių kovų metu, kaip pranešama, žuvo jau kelios dešimtys žmonių.

„Niekas neturėtų būti suinteresuotas ir niekas negaus pelno iš kilusio karo – tam mes norime užkirsti kelią. Kaip ES, kaip tarptautinė bendruomenė, raginame visus dalyvius tučtuojau liautis ir (raginame) visus kitus regiono veikėjus prisidėti prie susirėmimų sustabdymo“, – sakė P. Stano.

„Eskalacija... kelia daugybę nerimo, kadangi ji kelia rimtesnės eskalacijos ir rimtų pasekmių regiono stabilumui grėsmę. Paraginome tučtuojau nutraukti ugnį, karo veiksmus, deeskaluoti padėtį ir griežtai laikytis paliaubų“, – pridūrė atstovas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad Kalnų Karabacho krizei turi būti padarytas galas.

„Azerbaidžanas 30 metų laukė, kol bus sureguliuota ši problema, dabar jis tai daro savarankiškai. Jeigu Armėnija tučtuojau pasitrauktų iš okupuotų Azerbaidžano žemių, būtų atvertas kelias taikai ir stabilumui regione. Krizė, prasidėjusi Kalnų Karabacho okupacija, turi baigtis“, - sakė Turkijos prezidentas Stambule. Jo kalbą transliavo televizijos kanalas NTV.

Azerbaidžanas 30 metų laukė, kol bus sureguliuota ši problema

R. T. Erdoganas taip pat kritikavo ESBO Minsko grupę, kuri, anot jo, nesugeba išspręsti Kalnų Karabacho problemos.

„JAV, Rusija ir Prancūzija iki šios dienos, maždaug 30 metų, neįstengė išspręsti šios problemos. O dabar jos žarsto patarimus“, - teigė Turkijos vadovas.

Rugsėjo 27 d. oficialusis Baku pareiškė, kad Armėnijos ginkluotosios pajėgos intensyviai apšaudo Azerbaidžano armijos pozicijas. Savo ruožtu Jeravanas paskelbė, jog Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos pradėjo puolimą Kalnų Karabacho kryptimi ir apšaudo nepripažintos respublikos gyvenvietes, taip pat ir jos administracinį centrą Stepanakertą. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių. Armėnijos valdžia paskelbė karinę padėtį ir atsargos kariškių mobilizaciją. Azerbaidžanas taip pat nusprendė įvesti karinę padėtį visoje šalies teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių