Quantcast

Ekspertai apie mobilizaciją Rusijoje: bus atverti „užkonservuotos“ technikos ir ginkluotės sandėliai

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai aptarė Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą skelbti dalinę mobilizaciją Rusijoje ir prasidėjusią nelegalią okupuotų teritorijų aneksiją.

„Okupuotų teritorijų skubota aneksija yra sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo Charkivas – Iziumas rezultatas. Negalėdami karinėmis priemonėmis sustabdyti potencialaus tolimesnio ukrainiečių puolimo, rusų kariai situaciją bando spręsti politinėmis priemonėmis“, – trečiadienį rašė jie feisbuke.

Pasak ekspertų. aneksavus okupuotas teritorijas, Rusijos Federacija tikisi atgrasyti ukrainiečius tęsti puolimą šiose teritorijose, motyvuodami tuo, kad „Rusijos teritoriją“ gins visomis įmanomomis priemonėmis. Taip pat ir branduoliniu ginklu.

„Tai numato Rusijos Federacijos karinė doktrina. Labai tikėtina, kad visa tai nutaikyta ne tiek į Ukrainos, kiek į ES/NATO sprendimo priėmėjus ir visuomenes, siekiant parodyti  Vakarų pasauliui „potencialiai nereikalingą eskalaciją su neprognozuojamomis pasekmėmis“, t. y. Trečiasis pasaulinis karas ir atominė žiema. Tokiu būdu bus bandoma ne tik mažinti paramą Ukrainai, bet per Vakarus trikdyti jos sprendimų priėmimo procesą“, – įsitikinę Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Jų teigimu, pritraukiant ginkluotųjų pajėgų rezerve esančius gyventojus bus siekiama užpildyti reguliarių vienetų gyvosios jėgos katastrofinius praradimus. Čia yra trys sudedamosios dalys:

Pėstininkai. Dalinė mobilizacija spręs manevrinių vienetų etatų užpildymo klausimus. Tačiau dėl kokybės, tai, vargu, ar šis žingsnis ką nors pakeis. Mūšiai parodė, kokią reikšmę turi gerai parengti ir motyvuoti pėstininkai. Pralaimėjimų fone ne savo noru į priešakines gretas metami vyrai, kad ir po parengimo, situacijos nepakeis. Kita vertus, kadangi modernios technikos atsargos Rusijos Federacijoje yra labai ribotos, tai į vienetus atvykusiems rezervistams nebus sunku atnaujinti įgūdžius su sena sovietine ginkluote, technika ir įranga. Tai pagreitins mobilizuotųjų integraciją į manevrinius vienetus.

Specialistai. Teoriškai rusų kariai dabar turėtų į ginkluotąsias pajėgas pritraukti aukštos vertės specialistų – artileristų, lakūnų, ryšininkų ir pan. Tačiau situacija tokia, kad gali būti, jog šis resursas naudojamas, o gal ir išsemtas. „Nuo eskalacijos pradžios matėme, kaip Rusija ženkliai suintensyvino aukštos vertės specialistų sugrąžinimą į ginkluotąsias pajėgas (kontraktnikai) arba įtraukimą į samdinių gretas (buvo net „Wagner“ lakūnai, o ką jau kalbėti apie kitas specialybes). Norimo rezultato tai neatnešė. Klausimas, kiek jų yra likę, kokių specialybių, ir kokia jų motyvacija“, – svarstė ekspertai.

Vadai. Tai bene skaudžiausia tema Rusijos karių ginkluotosiose pajėgose. Geriausia, ką turėjo reguliariose pajėgose, jie jau prarado prie Kyjivo, Mariupolyje, Sjeverodonecke, Chersone, Iziume. Didžiausia problema – žemesnės grandies ( skyriaus – kuopos) ir vidurinės grandies (bataliono – pulko – brigados) vadai. T. y. tie, kurie vadovauja mūšiui „ant žemės.“ Galintys ir norintys buvę karininkai jau senokai kariauja ar kariavo samdinių gretose. Tad ir šio resurso agresoriui, tikėtina, nepavyks išvystyti.

„Labai tikėtina, kad paskelbus dalinę mobilizaciją, Rusijos Federacijos karinis pramoninis kompleksas gaus gerokai daugiau užsakymų, jis bus prioritetas darbo jėgos, atsiskaitymų ir žaliavų klausimu. Tikėtina, kad rusų karių sudaryti ginkluotės, įrangos, ir kovinės technikos pardavimo sandoriai su užsienio valstybėmis bus nutraukti. Tai matėme jau iki paskelbiant dalinę mobilizaciją. Ši technika papildys jų ginkluotąsias pajėgas. Tačiau tai gali pradėti daryti įtaką fronte ne anksčiau nei po pusės metų, kai naujai pagamintos technikos ir ginkluotės bus tinkami kiekiai. Maža to, rudenį – žiemą ims vis labiau jaustis sankcijų poveikis, tad tai taip pat gali lėtinti gamybą. Todėl labai tikėtina, kad siekiant kuo greitesnių rezultatų bus atverti „užkonservuotos“ kovinės technikos ir ginkluotės sandėliai – fronte matysime dar daugiau senos sovietinės technikos ir ginkluotės. Tiesą sakant, neatmestina, kad iš dalies mobilizuota Rusijos Federacijos karinė pramonė nesuspės kaip nors ženkliai prisidėti prie Ukrainos pergalės“, – akcentavo „Locked N’ Loaded“.

Pasak ekspertų, neatmestina, kad su prasidėjusia daline mobilizacija atsiras noras peržiūrėti operacinius ir taktinius kariavimo principus, į pajėgas įdiegti išmoktas pamokas, pabandyti vystyti anksčiau silpnai išvystytas ginkluotės sritis. Pavyzdžiui, Irano dronų pagrindu kurti savo dronus kamikadzes ar atakos dronus. „Tačiau tam reikalingas klaidų pripažinimas, perėjimas į gynybą, kariuomenės perginklavimas ir permokinimas. Patirtis parodė, kad rusų kariai nelinkę taisyti savo klaidų“, – reziumavo jie.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojemobilizacija Rusijojekaro ekspertai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių