Quantcast

EK viceprezidentas: ES efektyviausios sankcijos Rusijai – prieš jos finansų sistemą

Europos Sąjunga (ES) didžiausią spaudimą Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą gali daryti taikydama sankcijas, kurios būtų nukreiptos prieš Rusijos finansų sektorių, o skaudžiausios Rusijos atsakomosios priemonės gali būti prieš Europos energetikos sektorių, pareiškė Europos Komisijos vykdomasis viceprezidentas Valdis Dombrovskis.

„Šiuo metu labai svarbu daryti maksimalų spaudimą Rusijai ir sumažinti jos galimybes finansuoti šį karą“, – sakė V. Dombrovskis, pabrėždamas, kad jau įvestos sankcijos Rusijos finansų sektoriui demonstruoja rimtą poveikį.

„Nuo karo pradžios Rusijos rublis nuvertėjo daugiau nei 30 procentų. Maskvos vertybinių popierių birža visą praėjusią savaitę buvo uždaryta. Įšaldyta didelė dalis Rusijos centrinio banko aktyvų. Bazinės palūkanos Rusijoje pakeltos net iki 20 procentų. Rusijos kredito reitingai sumažinti iki šiek tiek aukštesnio nei mokumas lygio. „Visa“ ir „MasterCard“ sustabdė veiklą Rusijoje. Taigi, kalbant apie finansų sektorių, jau dabar matome labai rimtą poveikį“, – interviu BNS sakė EK viceprezidentas.

Jis pridūrė, kad Rusija ėmėsi atsakomųjų priemonių prieš ES finansų sektorių, tačiau jų poveikis yra gana ribotas.

„Todėl būtent finansų sektorius yra tas, kur mes galime daryti didelį spaudimą Rusijai, o Rusijos galimybės veiksmingai atsakyti yra labiau ribotos“, – kalbėjo V. Dombrovskis.

Jo žodžiais, skaudžiausiai Rusijos atsakomosios sankcijos paveiktų ES energetikos sektorių.

„Jei pažvelgtume į Rusijos eksportą į ES, daugiau kaip pusę jo sudaro energijos ištekliai – dujos, nafta, anglis. Taigi, energetika iš tiesų yra skaudžiausias reikalas“, – pabrėžė V. Dombrovskis.

Jis suabejojo nauda, kurią Rusija galėtų gauti perorientavusi savo ekonominį bendradarbiavimą į Kiniją.

„Nuo 2014 metų Kinijos dalis Rusijos eksporte padvigubėjo, o dabartinė situacija neabejotinai paspartins šią tendenciją. Kartu žinoma, kad Kinija tokiose situacijose sugeba diktuoti savo sąlygas, o šios sąlygos vargu ar bus palankios Rusijai“, – akcentavo V. Dombrovskis.

Pasak EK viceprezidento, nors Kinija neprisijungė prie Vakarų sankcijų Rusijai, Kinijos įmonės imasi atsargumo priemonių ir atsisako bendradarbiavimo su Rusija ar jį riboja, tikriausiai baimindamosi Vakarų sankcijų už jį.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojefinansaisankcijos Rusijai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių