Quantcast

E. Macronas žada ryžtingai priešintis religiniam ekstremizmui

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo, kad jo šalis ryžtingai priešinsis religiniam ekstremizmui po ketvirtadienį įvykdyto išpuolio, kai peiliu ginkluotas vyras bažnyčioje nužudė tris žmones.

Tai buvo jau antra ataka šį mėnesį, siejama su islamistų terorizmu.

Prancūzija „neišsižadės mūsų vertybių“, sakė E. Macronas pietiniame Nicos kurorte, kur ketvirtadienį 30 cm ilgio peiliu ginkluotas tunisietis migrantas užpuolė Dievo Motinos bazilikoje buvusius tikinčiuosius ir per beveik pusvalandį trukusį išpuolį nužudė tris žmones.

Viena užpuoliko auka, 60 metų moteris, mirė bazilikoje, esančioje šio Viduržemio jūros pakrantės miesto širdyje. Netoliese buvo rastas 55 metų bažnyčios darbuotojo perrėžta gerkle kūnas. Trečia auka, 44 metų brazilė, mirė nuo sužalojimų šalia bazilikos esančiame bare, kur pasislėpė po užpuolimo.

Prancūzijos kabelinė televizija „BFM TV“ pranešė, kad paskutiniai moters žodžiai prieš mirtį buvo: „Pasakykite mano vaikams, kad juos myliu.“

Užpuoliką pašovė policininkai. Šaltiniai teisme pranešė, kad tai 21 metų tunisietis Brahimas Aouissaoui. Praėjusį mėnesį jis atvyko į Italiją, o iš ten pasiekė Prancūziją.

B. Aouissaoui, su savimi turėjęs Koraną ir tris peilius, sušuko „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis), kai pasirodę policininkai šovė į jį ir sunkiai sužeidė, per spaudos konferenciją sakė prokuroras Jeanas-Francois Ricard'as.

Nicos meras Christianas Estrosi išpuolio vietoje žurnalistams sakė, kad užpuolikas „vis kartojo „Allahu Akbar“ net ir tada, kai jam buvo suleista vaistų“ ir jis buvo nuvežtas į ligoninę.

Naujas išpuolis buvo įvykdytas tebetvyrant įtampai po spalio viduryje Prancūziją sukrėtusio brutalaus mokytojo nužudymo. Spalio 16 dieną Paryžiaus priemiestyje Konflan Sent Honorine jaunas čečėnas Abdullakh Anzorovas nurėžė galvą istorijos, geografijos ir pilietinio ugdymo mokytojui Samueliui Paty.

Kelios dienos iki nužudymo S. Paty savo mokiniams kaip saviraiškos laisvės pavyzdį rodė pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras.

Pranašo atvaizdus islamas griežtai draudžia.

E. Macronas gynė karikatūras ir teisę pašiepti religiją, nors tai išprovokavo pasipiktinimą musulmonų pasaulyje.

Keliose musulmoniškose šalyse kilo protestų prieš Prancūziją banga ir pasigirdo raginimų boikotuoti prancūziškas prekes. Prie jų prisijungė ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, pareiškęs, kad Prancūzijos lyderiui vertėtų „pasitikrinti psichiką“ dėl jo aštrios retorikos apie radikalų islamą.

„Užkirto kelią didesniam aukų skaičiui“

Už kvartalo nuo Dievo Motinos bazilikos esančios kavinės „Le Grand Cafe de Lyon“ padavėjas 32 metų Danielis Conilhas sakė, kad prieš 9 val. „nuaidėjo šūviai ir visi puolė bėgti“.

„Iš bažnyčios atėjusi moteris pasakė: „Bėkite, bėkite, kažkas bado žmones“, – pasakojo jis naujienų agentūrai AFP.

Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai atlieka tyrimą dėl kaltinimų, susijusių su „teroristiniu nužudymu“.

Policininkai, pašovę B. Aouissaoui, „neabejotinai užkirto kelią didesniam aukų skaičiui“, sakė J.-F. Ricard'as ir pridūrė, kad tyrėjai išpuolio vietoje rado krepšį, kuriame buvo dar du peiliai.

Po išpuolio, surengto artėjant Visų Šventųjų dienai, vyriausybė visoje šalyje paskelbė aukščiausio lygio parengtį dėl galimų teroristinių išpuolių.

Aukšto lygio parengtis

Prancūzijoje aukšto lygio parengtis dėl galimų teroristinių išpuolių galioja nuo 2015 metų sausio kruvinos atakos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, pradėjusios džihadistų išpuolių bangą, nusinešusią per 250 gyvybių.

Praėjusį mėnesį įtampa šalyje padidėjo, kai prasidėjo 13 vyrų ir moters, kaltinamų pagalba atakos prieš „Charlie Hebdo“ redakciją vykdytojams, teismas.

Savaitraštis teismo proceso pradžią pažymėjo pakartotinai publikavęs milijonus musulmonų visame pasaulyje papiktinusias pranašo Muhammado karikatūras, kurias kiek vėliau kaip mokomąją medžiagą per savo pamoką panaudojo mokytojas S. Paty.

Praėjus kelioms dienoms po teismo proceso pradžios 18-metis pakistanietis prie buvusios „Charlie Hebdo“ redakcijos Paryžiuje mėsos kapokle sunkiai sužeidė du žmones.

Nicoje E. Macronas paskelbė, kad bažnyčių stebėjimą vykdančių antiteroristinių pajėgų „Sentinelle“ karių skaičius bus padidintas nuo 3 iki 7 tūkstančių.

Anot prezidento, taip pat bus sustiprinta mokyklų apsauga.

Visgi kai kas sako, kad E. Macronas neteisingai puola Prancūzijos musulmonų bendruomenę, kuri turi 5–6 mln. narių ir yra didžiausia Europoje.

Prezidentas ketvirtadienį paragino visų tikėjimo žmones susivienyti ir „nepasiduoti skaldančiai dvasiai“.

 

 

Skausmingi prisiminimai

Po ketvirtadienio išpuolio buvęs Malaizijos ministras pirmininkas Mahathiras Mohamadas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „musulmonai turi teisę piktintis ir nužudyti milijonus prancūzų už praeities skerdynes“.

Kiek vėliau tviteris pašalino šią žinutę.

Per dar vieną išpuolį ketvirtadienį peiliu ginkluotas Saudo Arabijos pilietis sužeidė Džidos mieste įsikūrusio Prancūzijos konsulato apsaugininką.

Tuo metu Prancūzijos pietrytinio Liono miesto policija pranešė sulaikiusi ilgu peiliu ginkluotą afganistanietį, kai šis mėgino įlipti į tramvajų.

Nicoje vis dar gyvi skausmingi prisiminimai apie džihadisto ataką, surengtą 2016 metų liepos 14-ąją, šaliai švenčiant Bastilijos paėmimo dieną. Tąsyk užpuolikas, nukreipęs į minią sunkvežimį, nužudė 86 žmones.

Prancūzijos musulmonų tikėjimo tarybos (CFCM) generalinis direktorius Abdallah Zekri pasmerkė išpuolį Nicoje ir paragino Prancūzijos musulmonus ketvirtadienį nešvęsti Maulido – Pranašo gimimo dienos, „solidarizuojantis su aukomis ir jų artimaisiais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių