Quantcast

Dronai „kamikadzės“ smogė Rusijos kontroliuojamai Zaporižios atominei elektrinei

Trys Ukrainos bepilotės skraidyklės „kamikadzė“ trečiadienį smogė Zaporižios atominei elektrinei ir sužeidė keliolika darbuotojų sukeldamos galingus sprogimus, nugriaudėjusius visame mieste. Tačiau Rusijos okupacinės pajėgos tvirtina, kad viskas gerai. skelbia „The Telegraph“.

Rusijos vykdoma Zaporižios atominės elektrinės Energodare kontrolė kelia tarptautinį susirūpinimą, nes Rusijos pajėgos užėmė teritoriją dar karo pradžioje.

„Reaktorius  – nepažeistas. Radiacijos lygis yra normalus“, – sakė vienas okupacinės valdžios pareigūnų Vladimiras Rogovas

Per išpuolį buvo sužeista mažiausiai vienuolika darbuotojų. Socialinėje žiniasklaidoje V. Rogovo paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti apanglėjęs žolės lopinėlis prie elektrinės ir šalia gulintis nedidelis propeleris. Jis Rusijos kanalui „Solovyov Live“ teigė, kad bepiločiai orlaiviai tikriausiai nenorėjo smogti branduoliniams reaktoriams.

„Pagrindinis tikslas buvo išgąsdinti žmones ir nubausti juos už jų pažiūras“, – įsitikinęs aršus Rusijos vykdomos okupacijos šalininkas.

„Enerhoatom“: Zaporižios AE mašinų salėje rusai laiko sprogmenų ir karinės technikos

Į Zaporižios atominės elektrinės 1-ojo bloko mašinų salę rusų pajėgos atvilko ne mažiau kaip 14 sunkiosios karinės technikos vienetų, taip pat ginklų ir sprogmenų, ketvirtadienį pranešė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Enerhoatom“.

Arsenalas yra visai šalia įrangos, užtikrinančios turbogeneratoriaus darbą, įskaitant pagrindinį alyvos baką. Ten esanti lengvai užsideganti alyva šaldo garo turbiną. Šalia taip pat yra sprogaus vandenilio, naudojamo generatoriui aušinti.

„Dėl grobikų karinės technikos specializuotos ugniagesių ir kitos mašinos negali patekti į 1-ojo energetinio bloko mašinų salę. Dėl to gaisro rizika išauga daug kartų, o jo gesinimas tampa itin problemiškas. Jei kils gaisras, pavyzdžiui, atsitiktinai sprogus koviniam komplektui, jo mastas gali prilygti tam, kas buvo per avariją Černobylio atominėje elektrinėje“, – nurodė kompanija.

„Enerhoatom“ pabrėžė, kad okupantai toliau pažeidinėja visas saugumo normas, didžiausios Europoje atominės elektrinės energetinio bloko mašinų salėje laikydami ginklus.

Tuo metu Rusija ketvirtadienį paskelbė, kad Ukraina šią savaitę šaudė į Zaporižios atominę elektrinę rusų užimtoje teritorijoje, ir pareiškė, kad tik dėl „laimingo“ atsitiktinumo vos išvengta „katastrofos“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova apkaltino Kyjivą siekiant sukurti „sąlygas branduolinei katastrofai ne tik savo teritorijoje, bet ir visoje Europoje“.

Pietryčių Ukrainoje esanti Zaporižios elektrinė yra didžiausia Europoje. Rusijos pajėgos ją užėmė kovo mėnesį.

M. Zacharovos teigimu, ukrainiečių pajėgos šią savaitę į elektrinę iš drono šaudė du kartus – liepos 18-ąją ir liepos 20-ąją.

Pasak jos, smogta „vos už dešimčių metrų“ nuo reaktoriaus aušinimo rezervuaro.

Tik dėl laimingo atsitiktinumo nebuvo padaryta žalos įrangai ir nekilo... katastrofa“, – sakė ji.

Maskvos primesta rusų karių kontroliuojamos Zaporižios regiono dalies administracija apkaltino Ukrainą „branduoliniu terorizmu“ ir pareiškė, kad kreipsis į Jungtines Tautas.

JT atominės energetikos priežiūros agentūra praėjusį mėnesį sakė planuojanti apsilankymą Zaporižios atominėje elektrinėje, nors Kyjivas tam prieštarauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių