Quantcast

Dingo „Alibaba“ įkūrėjas: milijardierius pasislėpė ar pasodintas už grotų?

Verslo magnatų kasdienybė – kitaip nei jų sprendimai – eilinius planetos gyventojus paprastai menkai domina. Ką šią akimirką veikia Billas Gatesas, Jeffas Bezosas, – apie tai paprasti mirtingieji sužino tik tiek, kiek nori patys verslo milžinai. Jų valia, kada pasirodyti žiniasklaidai, kada – atsiriboti nuo išorinio pasaulio. Tačiau, kai žinomi žmonės dingsta Kinijoje, tai gali reikšti tik viena: pralaimėtą dvikovą su režimu.

Antrankiai, baudžiamojo kodekso straipsnis ir griežta bausmė atsiras kas jis bebūtų – Interpolo vadovas, garsus verslininkas ar populiarus tinklaraštininkas. Ar toks pats likimas neištiks ir turtingiausio Kinijos žmogaus Jacko Ma, kurį visi žinome kaip internetinės prekybos imperijos "Alibaba" įkūrėją?

Prapuolė iš viešumos

Prieš 20 metų, kai pasaulinės prekybos internetu ryklys, JAV bendrovė "Ebay", norėjo užkariauti Kinijos rinką, J.Ma save pavadino Jangdzės krokodilu. Palyginimas tąkart nuskambėjo tarsi pranašystė, išsipildžiusi su kaupu. Krokodilas, kurio tikrasis vardas Ma Yunas, ir jo "Alibaba Group" tapo vienvaldžiu milžiniškos Kinijos virtualiosios prekybos rinkos lyderiu. Verslo sėkmė jį užkėlė į Kinijos elito viršūnes – J.Ma tapo turtingiausiu šalies žmogumi, o JAV žurnalas "Forbes" kino turtą įvertino maždaug 58 mlrd. dolerių.

Kad yra laimės kūdikis, matyt, buvo tikras ir pats verslininkas, todėl spalio pabaigoje Šanchajuje vykusiame finansų forume išdrįso kritikuoti Kinijos reguliavimo ir finansų priežiūros institucijas. Anot "Business Insider", pavadindamas jas senų žmonių klubu, kuris nėra tinkamas prižiūrėti Kinijos technologijų bendroves.

Paprastai aktyvus socialiniuose tinkluose savo "Twitter" paskyroje J.Ma paskutinį įrašą paliko spalio 10-ąją. Lapkritį jis nepasirodė televizijos talentų šou "Afrikos verslo herojai", kurį pats ir inicijavo, todėl laidos finale buvo pakeistas kitu žiuri nariu.

"Alibaba" atstovai tuomet teisinosi, kad kiti svarbūs reikalai sutrukdė J.Ma dalyvauti filmavime, tačiau jo veidas dingo ir iš laidos žiuri komisijos narių svetainės bei reklaminių klipų. Verslininkas, rugpjūtį "Twitter" rašęs, kad nekantrauja asmeniškai susitikti su laidos finalininkais, nepasirodė. Tai neįprasta verslininkui, kuris niekada nevengė viešumo ir nesislėpdamas mėgaudavosi jam rodomu dėmesiu.

Tai neįprasta verslininkui, kuris niekada nevengė viešumo ir nesislėpdamas mėgaudavosi jam rodomu dėmesiu.

Pavojingas populiarumas

Kas nutiko J.Ma? Užsitraukė valdžios nemalonę, yra įkištas už grotų? O gal, it tas krokodilas, pajutęs pavojų, pasislėpė pats?

Kuri šių versijų tikroji, kol kas nežinia. Įpratęs rizikuoti versle, santykiuose su gimtosios šalies valdžia J.Ma nebuvo nutrūktgalvis drąsuolis. J.Ma priklausė Kinijos komunistų partijai ir iki šiol buvo jai ištikimas. Tiesa, verslininkas – it kokia roko žvaigždė – ilgainiui įgijo didelį gerbėjų ratą, o pernelyg populiarūs visuomenės veikėjai visada kelia rūpestį autoritariniams režimams.

Šanchajaus forumas, kuriame J.Ma pasakė garsiąją frazę, vyko prieš pat "Alibaba" antrinės kompanijos "Ant Group" akcijoms atsirandant vertybinių popierių rinkoje. Praėjus kelioms dienoms po jo pasisakymo, Kinijos priežiūros institucijos sustabdė pastaruosius planus ir, Centrinio banko viceprezidento Pan Gongshengo lūpomis, paaiškino esą "Ant Group" pažeidė įstatymus.

Vėliau pasirodė pranešimų, neva Kinijos valdžia nori suskaldyti įmonę, nes ji tapusi per didelė ir pernelyg galinga.

Lapkritį „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Kinijos komunistų partijos lyderis Xi Jinpingas asmeniškai sustabdė su „Ant Group“ akcijomis susijusius J.Ma planus. Tuo pat metu Kinijos vyriausybė suteikė reguliavimo institucijoms daugiau teisių kontroliuoti didžiausias technologijų įmones, o gruodį Kinijos valstybinė rinkos reguliavimo administracija pranešė pradėjusi tyrimą dėl „Alibaba“ esą monopolinės praktikos.

Per pastaruosius mėnesius "Alibaba" akcijų vertė nukrito: nuo spalio pabaigos jos prarado daugiau nei ketvirtadalį savo vertės.

Pasklidus gandams apie J.Ma dingimą, neįvardytas asmuo iš esą artimos verslininko aplinkos televizijai CNBC pranešė, esą milijardierius gyvas ir sveikas, tik kuriam laikui pasitraukė iš viešumos. Kiek šie pranešimai tikri, matyt, netrukus taps aišku.

Grėsmingi precedentai

Jei J.Ma būtų kitos šalies pilietis, jo dingimas niekam nekeltų rūpesčių. Deja, nerimą kelia precedentai su kitais jo tėvynainiais.

Pernai kovą staigia dingo nekilnojamojo turto magnatas 69-erių Ren Zhiqiangas. Prieš tai jis apkaltino Kinijos komunistų partiją netinkamais kovos su koronaviruso pandemija sprendimais, o patį Xi Jinpingą pavadino klounu. Rugsėjį jo pavardė vėl atsidūrė naujienų sraute – kaip teisiamojo, kuriam Pekino teismas skyrė aštuoniolikos metų laisvės atėmimo bausmę. Nuo bausmės Ren Zhiqiango neišgelbėjo net ir labai artimi ryšiai su įtakingomis Kinijos komunistų šeimomis.

2017 m. sausį iš viešbučio Hinkonge dingo kitas žinomas kinas, Kanados pilietybę turintis Xiao Jianhua, kurio turtas buvo vertinamas 6 mlrd. JAV dolerių. Verslininkui nepadėjo nei ryšiai su komunistų dinastijomis, paties Xi Jinpingo šeimos nariais, nei dosni parama šalies švietimo įstaigoms. 2018-ųjų rugsėjį paskelbta, kad Xiao Jianhua tapo oficialios kovos su korupcija kampanijos auka, buvo apkaltintas be kita ko manipuliavimu vertybiniais popieriais. Vėliau pasirodė pranešimų, kad valstybė perėmė su Xiao Jianhua kompanija "Tomorrow Group" susijusių įmonių akcijas.

Susikvietęs savo darbuotojus J.Ma pasakė, kad dėl tokios veiklos jis sutiktų sėsti ir į kalėjimą. Ar jis nebus išpranašavęs savo likimo?

Pernai sausį Kinijos teismas už įtariamą kyšininkavimą trylika su puse metų kalėti nuteisė buvusį Interpolo vadovą Mengą Hongwei. 2018-ųjų rugsėjį iš Prancūzijos, Liono, kur įsikūrusi šios tarptautinės organizacijos būstinė, jis buvo skubiai iškviestas į Kiniją. Žmonai nusiuntęs žinutę su kardo paveiksliuku jis dingo, o vėliau buvusio Kinijos viešojo saugumo viceministro pavardė pasirodė jau tarp kriminalinių pranešimų. Prancūzijoje likusi jo žmona pasiprašė politinio prieglobsčio.

2020 m. lapkritį buvo suimtas milijardierius Sun Dawu. Verslo magnatas apkaltintas neramumų kurstymu, tyčiniu žemės ūkio produkcijos gamybos vilkinimu. Kadaise vienos didžiausių privačių Kinijos kompanijų, jo grupės "Hebei Dawu", kuriai priklausė ne tik žemės ūkio bendrovės, bet ir stadionas, ligoninė, kontrolę perėmė valstybė. Neoficialiai teigiama, kad verslininko dramos priežastis – nesutarimai dėl žemės su valstybine žemės ūkio įmone, kurios vadovus jis vadino gauja, siekiančia asmeninės naudos valstybės vardu, Sun Dawu demokratinėms artimos pažiūros ir populiarumas tarp vietos gyventojų.

Ar neištiko toks pats likimas ir J.Ma – vieno garsiausių šių dienų Kinijos verslininkų, bene vienintelio, kurio vardas nuolat šmėžuodavo tarp įtakingiausių ir sėkmingiausių planetos verslininkų? Prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose klaidžiojo vaizdo įrašas, kuriame J.Ma pasakojo, kaip jis sukūrė "Alipay", pagrindinę "Ant Group" mokėjimo priemonę. Susikvietęs savo darbuotojus J.Ma pasakė, kad dėl tokios veiklos jis sutiktų sėsti ir į kalėjimą. Ar jis nebus išpranašavęs savo likimo?

Jei blogiausi nuogąstavimai pasirodytų esą ne be pagrindo, J.Ma būtų garsiausia režimo auka, o Pekinas savo reputaciją būtų susiteršęs labai didele, sunkiai nuplaunama dėme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tokie nesedi, kaip landsberginiai ar putkos. Tokie nebaudžiami vagys prisilobe

Xser

Xser portretas
Jau rado . Sriuboje .

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai kinai, duoda sukčiams pagal nuopelnus. Tai ne Litchuanija, vagių or sukčių rojus...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių