Quantcast

Didėjant Izraelio ir palestiniečių susirėmimų aukų skaičiui baiminamasi didelio masto karo

Nepaliaujamas raketų leidimas iš Gazos Ruožo ir įsiplieskę susirėmimai tarp žydų ir arabų trečiadienį didino nuogąstavimus, kad jau mažiausiai 56 gyvybių pareikalavęs smurtas gali peraugti į „visavertį karą“.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) pažadėjo, kad atakos prieš islamistų judėjimą „Hamas“ ir kitas Gazos Ruožo palestiniečių kovotojų grupes bus tęsiamos, kad būtų užtikrinta „visiška, ilgalaikė ramybė“ – ir tik tuomet galės būti svarstomas ugnies nutraukimo klausimas.

Pasak Izraelio kariškių, islamistai kovotojai nuo pirmadienio paleido daugiau kaip tūkstantį raketų, o izraeliečių pajėgos surengė šimtus aviacijos smūgių prieš islamistų grupuotes tankiai apgyventame palestiniečių anklave.

Intensyviausi susirėmimai per pastaruosius septynerius metus nuo pirmadienio Gazos Ruože pareikalavo mažiausiai 48 žmonių, įskaitant keturiolikos vaikų, gyvybių. Dar trys palestiniečiai žuvo Vakarų Krante; smurtas taip pat nusinešė penkių izraeliečių gyvybių.

Šė kraujo liejimą išprovokavo savaitgalį vykę dideli neramumai Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse, laikomame šventu tiek musulmonų, tiek judėjų.

Galingosios valstybės reiškė didėjantį susirūpinimą, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ruošiasi trečiadienį surengti dar vieną nepaprastąjį posėdį šiai krizei aptarti. JT pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wenneslandas (Turas Veneslandas) savo ruožtu perspėjo, kad padėtis „eskaluojasi visaverčio karo link“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Lodo mieste, kuriame gyvena ir žydų, ir arabų. Policija anksčiau pranešė, kad „tarp dalies arabų gyventojų kilo didelio masto riaušės“.

Baiminamasi, kad neramumai gali dar labiau paaštrėti, protestuotojams, mojavusiems Palestinos vėliavomis, padegus automobilių ir pastatų, įskaitant vieną sinagogą, susirėmus su Izraelio policija ir užpuolus vairuotojus izraeliečius keliuose žydų ir arabų miestuose.

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas paskelbė neįprastai griežto tono pareiškimą ir pasmerkė „pogromą“, per kurį „įsiaudrinusi ir kraujo trokštanti arabų minia“ sužeidė žmonių ir užpuolė kelias judėjų šventąsias vietas.

Raginimai laikytis santūrumo

Palestiniečių grupuotės, daugiausiai „Hamas“ ir „Islamo džihadas“, paleido į Izraelį per tūkstantį raketų, įskaitant šimtus, skriejusių į Tel Avivą, kur praeitą naktį gaudė apie pavojų perspėjančios sirenos, nurodė kariškiai.

Apie 850 raketų smogė Izraeliui arba buvo numuštos oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas). Kitos nukrito Gazos Ruože, pažymėjo Izraelio gynybos pajėgos.

Izraelis savo ruožtu surengė šimtus antskrydžių prieš taikinius Gazos Ruože – apie 2 mln. gyventojų turinčiame mažame pajūrio anklave, kontroliuojamame „Hamas“ ir blokuojamame žydų valstybės. Izraeliečiai per šiuos antskrydžius, anot kariškių, taikėsi į palestiniečių „teroro“ objektus.

Buvo sužeista mažiausiai 230 palestiniečių ir per 100 izraeliečių.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) paragino abi konflikto šalis „atsitraukti nuo prarajos“ ir „parodyti santūrumą“.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda (Fatu Bensuda) taip pat išsakė susirūpinimą dėl padėties eskalavimo ir nuogąstavo, kad per konfliktą galėjo būti įvykdyta „nusikaltimų“.

Kovo mėnesį F. Bensouda paskelbė pradėjusi nuodugnų tyrimą dėl padėties Izraelio okupuotose teritorijose. Toks žingsnis išprovokavo Izraelio, kuris nėra Hagoje įsikūrusio teismo narys, įtūžį.

Palestiniečių kovotojams panaudojus prieštankinę raketą žuvo vienas izraelietis

Islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojams trečiadienį paleidus valdomą prieštankinę raketą „Kornet“ į automobilius Netiv a Asaros miestelyje netoli sienos su Gazos Ruožu žuvo vienas izraelietis ir dar trys buvo sužeisti, pranešė laikraštis „The Jerusalem Post“.

Paskui kovotojai ėmė šaudyti iš minosvaidžių, norėdami sutrukdyti sužeistųjų evakuacijai. Galiausiai nukentėjusiuosius pavyko nugabenti į ligoninę.

Pasak „The Jerusalem Post“, izraeliečių kariuomenė anksčiau paragino vietos gyventojus nepalikti savo namų, nes „Hamas“ galėjo apšaudyti šį rajoną iš minosvaidžių ir raketomis, taip pat dislokuoti snaiperių. Trečiadienio ataka įvyko netrukus po įspėjimo atšaukimo, pažymėjo leidinys.

Padėtis regione paaštrėjo, Izraelio teismui priėmė sprendimą iškeldinti kelias palestiniečių šeimas iš jų namų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur

Kur portretas
musu anukelio ir auksto komentarai. Ar tik Ukraina ir Rusija rupi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių