Quantcast

Demokratus rėmęs kinų magnatas apkaltintas sąmokslu su užsienio jėgomis

Garsiam demokratijos Honkonge šalininkui ir žiniasklaidos magnatui Jimmy Lai penktadienį buvo pareikšti kaltinimai pagal naująjį nacionalinio saugumo įstatymą.

Apkaltintas susimokymu su užsienio jėgomis, jis tapo naujausia demokratiją palaikančia figūra, kuriai pritaikytas radikalus įstatymas, sukritikuotas JAV ir kitų Vakarų valstybių kaip priemonė pilietinėms teisėms varžyti.

„Po tolesnio policijos nacionalinio saugumo departamento tyrimo 73 metų vyrui pareikštas vienas kaltinimas dėl „susimokymo su užsienio valstybe ar išoriniais elementais keliant pavojų nacionaliniam saugumui“, – sakoma policijos pranešime.

J. Lai, kurio žiniasklaidos grupė „Next Digital“ leidžia laikraštį „Apple Daily“, yra garsiausia figūra tarp daugiau kaip dviejų tuzinų asmenų, kurie buvo sulaikyti pagal vasarą Pekino Honkongui primestą nacionalinio saugumo įstatymą.

Gruodžio 12 dieną J. Lai turėtų pasirodyti teisme. Jei žiniasklaidos magnatas bus pripažintas kaltu, jam gali būti skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Policija išplatintame pranešime nurodė, kad pagal nacionalinio saugumo įstatymą areštavo 73 metų vyrą, tačiau jo tapatybės neįvardijo.

J. Lai pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo areštuotas rugpjūtį. Jis ir du „Next Digital“ vadovai vėliau buvo apkaltinti sukčiavimu dėl žiniasklaidos grupės biurų nuomos. Anksčiau šį mėnesį teismas atsisakė paleisti J. Lai už užstatą.

Birželio 30-ąją Pekinas primetė Honkongui naują drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už virtinę politinio pobūdžio pažeidimų.

Pekinas tvirtina, kad priimti šį įstatymą buvo būtina siekiant atkurti stabilumą po pernai šį tarptautinį finansų centrą septynis mėnesius purčiusių didžiulių, dažnai smurtinių protestų.

Protestų banga kilo dėl vėliau atšaukto ekstradicijos įstatymo projekto, kuris būtų leidęs išduoti įtariamuosius Kinijai, tačiau ilgainiui peraugo į kampaniją už didesnę demokratiją buvusioje britų kolonijoje.

Naujas nacionalinio saugumo įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Įstatymas taip pat pirmą kartą atvėrė kelią žemyninės Kinijos saugumo agentams atvirai veikti Honkonge ir suteikė Pekinui jurisdikciją byloms, susijusioms su ypač rimtais nusikaltimais nacionaliniam saugumui.

Priėmus įstatymą Honkonge kilo nauja protestų banga. Kritikai tvirtina, kad Pekinas pažeidžia Honkongo autonomiją, pažadėtą prieš sugrąžinant šį miestą Kinijai, ir kenkia jo, kaip tarptautinio verslo centro, statusui.

„Apple Daily“ savo liepos 1 dienos numerio pirmajame puslapyje pažėrė kritikos šiam įstatymui, pavadinęs jį paskutine vinimi į teritorijos autonomijos karstą.

J. Lai ragino kitas šalis užimti griežtesnę poziciją Kinijos atžvilgiu. Pernai jis nuvyko į Jungtines Valstijas susitikti su viceprezidentu Mike'u Pence'u ir valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, su kuriais aptarė ekstradicijos įstatymo projektą.

Anksčiau J. Lai buvo areštuotas vasarį ir balandį – dėl kaltinimų dalyvavus nesankcionuotuose protestuose. Jam taip pat gresia kaltinimai dėl dalyvavimo 1989 metų birželio 4-osios protestų Pekino Tiananmenio aikštėje nuslopinimo metinių minėjime.


Šiame straipsnyje: HonkongasrepresijosJimmy Lai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Prakeikti komunistai jie daro viską, kad užgniaužti Kinijos demokratus. Bet demokratija į Kiniją ateis. Anksčiau ar vėliau!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių