Quantcast

Delyje dėl tiršto smogo uždarytos visos mokyklos

  • Teksto dydis:

Indijos sostinės pareigūnai trečiadienį uždarė visas mokyklas dėl tiršto smogo, 30 kartų viršijančio Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) numatytas leistinas oro taršos normas, o gydytojai įspėjo apie visuotinę sveikatos krizę.

Tirštas pilkas smogas užtvindė labiausiai užterštos sostinės pasaulyje gatves. Dauguma pėsčiųjų ir dviratininkų dėvėjo kaukes arba dengėsi burnas skepetaitėmis ar šalikais.

JAV ambasados tinklalapyje nurodoma, kad sveikatai kenksmingiausių smulkiųjų dalelių, kurių skersmuo mažesnis nei 2,5 mikrometrai (PM2.5) kiekis ankstų trečiadienio rytą viršijo 700 mikrogramų kubiniame metre. Šis rodiklis – tai 28 kartų didesnis kiekis nei leidžia PSO.

„Pablogėjus oro kokybei Delyje negalima rizikuoti vaikų sveikata. Nurodėme iki sekmadienio uždaryti visas mokyklas Delyje“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė Delio pirmojo ministro pavaduotojas Manishas Sisodia (Manišas Sisodija).

Oficialiais duomenimis, sostinėje beveik 6 000 valstybinių ir privačių mokyklų lanko apytiksliai 5 mln. vaikų.

Indijos gydytojų asociacija įspėjo apie visuotinę sveikatos krizę ir paragino valstybės tarnautojus „suvaldyti šį pavojų“. Aplinkos taršos agentūra savo ruožtu įspėjo, kad artimiausiomis dienomis situacija pablogės.

„Kai atsikrausčiau į Delį 1984 metais, miesto oras buvo švarus. Bet šiandien, kai 4 val. ryto išėjau į darbą, beveik nieko nesimatė, – sakė gatvės arbatos pardavėjas Jeevanandas Joshi (Dživanandas Džošis). – Tai ne rūkas, o dūmai, ir tai neabejotinai mus sargdina.“

Labiausiai užterštas miestas

20 milijonų gyventojų turintis miestas turi nepavydėtiną labiausiai užteršto miesto pasaulyje etiketę ir dažnai šiuo atžvilgiu aplenkia Pekiną.

Nuo 2014 metų, kai PSO duomenys parodė krizės mastą, Delio tarnybos laikinai uždarė kai kurias elektros jėgaines ir pamėgino sumažinti automobilių skaičių keliuose.

Tačiau laikinų priemonių poveikis menkas.

Oro kokybė Delyje prieš žiemą dažniausiai pablogėja, vėsesnis oras taršalus sulaiko pažemy ir neleidžia jiems išsisklaidyti atmosferoje. Šis reiškinys žinomas kaip temperatūros inversija.

Didelis drėgmės kiekis ore ir vėjo nebuvimas reiškia, kad tarša laikosi aplinkoje, sako Indijos centrinė taršos valdymo komisija.

Per praėjusį mėnesį švenčiamą šviesų šventę (Divali) paleisti fejerverkai prisidėjo prie nuodingo taršos mišinio, kylančio iš dyzelinių variklių, anglimi kūrenamų elektros jėgainių ir pramoninės taršos šaltinių.

Problemą dar paaštrina šiaurės Indijoje po derliaus nuėmimo ražienas deginantys ūkininkai. Nors ši praktika ir uždrausta, ji plačiai tebevykdoma.

Antradienį Aplinkos taršos agentūra, įkurta Aukščiausiojo Teismo kovoti su taršos problema, įsakė uždaryti gausybę dulkių išmetančias plytinių krosnis ir padidinti kainas automobilių stovėjimo aikštelėse, siekiant paskatinti žmones naudotis viešuoju transportu.

„Oro tarša artimiausiomis dienomis tikriausiai dar labiau padidės“, – antradienį paskelbtame pranešime sakė agentūros vadovas Bhure Lalas (Bhurė Lalas).


Šiame straipsnyje: smogasuždarytos mokyklosDelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių