Quantcast

Dėl ugnikalnio išmesto pelenų debesies uždarytas La Palmos oro uostas

Ispanijos Kanarų salose ugnikalniui išspjovus didelius pelenų debesis šeštadienį buvo uždarytas La Palmos salos oro uostas, pranešė pareigūnai.

Kumbre Vjechos ugnikalnis suaktyvėjo prieš savaitę ir protarpiais spjaudė lavą ir pelenus, todėl penktadienį buvo atšaukti visi septyni skrydžiai.

„Oro uostas uždarytas dėl susikaupusių pelenų“, – pranešė valstybinė oro uosto operatorė „Aena“.

„Valymo darbai prasidėjo, bet padėtis gali bet kurią akimirką pasikeisti“, – priduriama pareiškime.

Penktadienį taip pat buvo nurodyta evakuoti daugiau gyventojų iš El Paso miesto, pranešus apie naujus stiprius sprogimus ir naujas properšas ugnikalnyje.

„Atsižvelgiant į padidėjusią riziką gyventojams dėl dabartinio išsiveržimo epizodo“ paskelbta privaloma kelių rajonų evakuacija, pranešė regiono pareigūnai.

Tai reiškia, kad iki šiol priverstų palikti savo namus žmonių skaičius perkopė 6 200, įskaitant 400 turistų.

Skrydžius pradėta atšaukti penktadienį.

„Kol kas negalime pasakyti, kada skrydžiai bus atnaujinti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ispanijos vežėja „Binter“.

Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programos „Copernicus“ duomenimis, lava jau sunaikino 420 pastatų, išdegė daugiau nei 190 hektarų plotas.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) paskelbė, kad La Palma bus paskelbta „katastrofos paveikta zona“. Tai reiškia, kad gyventojai galės gauti finansinę pagalbą.

Iš kraterio tekančios lavos greitis pastarosiomis dienomis nuosekliai lėtėjo, o ekspertai tikisi, kad lavos srautas nepasieks pakrantės.

Jei išsilydžiusi lava patenka į jūrą, gali susidaryti toksiškų dujų debesų ir pakenkta jūrinėms buveinėms.

Kol kas nepranešama apie žuvusiuosius, tačiau žala žemei ir turtui yra didžiulė. Kanarų regiono vadovo Angelio Victoro Torreso (Anchelio Viktoro Toreso) vertinimu, nuostoliai siekia gerokai daugiau nei 400 mln. eurų.

Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje, kurioje gyvena 85 tūkst. žmonių, yra pirmasis per 50 metų.

Paskutinis išsiveržimas saloje įvyko 1971 metais, kai pietinėje salos pusėje išsiveržė kita to paties ugnikalnio kūgio dalis, vadinama Tenegija.

O 1949 metais išsiveržė Nambrokės vulkanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių