Quantcast

Dėl Šiaurės Korėjos grėsmės JAV įrengs galingą radarą Palau salose

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos paskelbė planuojančios įrengti galingą radarą Palau salose, siekiant padidinti pajėgumus stebėti Ramiojo vandenyno vakarinį regioną, padidėjus Šiaurės Korėjos balistinių raketų keliamai grėsmei.

JAV Gynybos departamentas ir Palau vyriausybė pirmadienį datuotame pareiškime sako, kad baigiama susitarti, kurioje šio 22 tūkst. gyventojų turinčio salyno vietoje bus įrengti radaro bokštai.

„Radarų sistemos suteiks Palau didesnius jūrų policijos pajėgumus ... taip pat suteiks JAV galimybę geriau žinoti padėtį oro erdvėje dėl aviacijos saugumo“, – sakoma pranešime.

Palau yra nepriklausoma valstybė, bet neturi kariuomenė. Salynas yra sudaręs gynybos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis.

Pagal šį susitarimą JAV kariuomenė gali naudotis šiomis salomis, bet šiuo metu ten nėra jokių amerikiečių karių.

Šis projektas itin svarbus Palau Respublikos gerovei oro ir jūrų sektoriuose, taip pat Jungtinių Valstijų gebėjimui užtikrinti Palau Respublikos gynybą.

Palau yra maždaug už 1,3 tūkst. į pietvakarius nuo Guamo – JAV valdos Ramiajame vandenyne, kurioje įsikūrusios kelios strategiškai svarbios amerikiečių karinės bazės. Pchenjanas anksčiau šį mėnesį grasino paleisti kelias balistines raketas šio salyno link ir išprovokavo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) perspėjimą, kad Vašingtonas gali atsakyti „ugnimi ir įniršiu“.

Pranešime sakoma, kad JAV pasiūlė įrengti radarą liepos 18 dieną, dar prieš naujausią santykių su Šiaurės Korėja paaštrėjimą.

„Šis projektas itin svarbus Palau Respublikos gerovei oro ir jūrų sektoriuose, taip pat Jungtinių Valstijų gebėjimui užtikrinti Palau Respublikos gynybą. – pabrėžiama dokumente. – Vietos, numatytos (radarų bokštams), nors dar galutinai nepatvirtintos, buvo parinktos siekiant užtikrinti kuo mažesnį poveikį aplinkai.“

Tiek Palau vyriausybė, tiek JAV ambasada Korore atsisakė pateikti išsamesnių komentarų.

Planuojama radiolokacijos sistema padės Palau stebėti didžiulę 500 tūkst. kv. km jūrų draustinį, įkurtą 2015 metais.

Šioje saugomoje teritorijoje, dydžiu prilygstančioje Ispanijai, neretai vykdoma neteisėta žvejyba, o Palau institucijoms šią veiklą sudėtinga kontroliuoti ir užkardyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių