Quantcast

Dėl protesto teisiami Honkongo demokratijos aktyvistai pripažino kaltę

Vienas garsiausių Honkongo prodemokratinio judėjimo veikėjų Joshua Wongas ir dar du aktyvistai pirmadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimus prasidėjusiame teismo procese dėl jų dalyvavo pernai vykusiuose protestuose.

Visi trys kaltinamieji sakė prognozuojantys, kad jiems bus skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Pernai Honkongą septynis mėnesius krėtė didelio masto protestai, per kuriuos dažnai prasiverždavo smurtas. Pekinas ir vietos valdžia atmetė protestuotojų reikalavimus surengti laisvus rinkimus ir ėmėsi griežtų priemonių prieš demokratijos šalininkus.  

24 metų J. Wongas teisiamas kartu su aktyvistais Agnes Chow ir Ivanu Lamu. Jie kaltinami dėl pernai vasarą šalia Honkongo policijos būstinės vykusios protesto akcijos. 

„Mes trise nusprendėme padaryti kaltės pripažinimo pareiškimus, – sakė J. Wongas žurnalistams prieš prasidedant teismo procesui. – Nebūtų keista, jei šiandien pat būčiau suimtas.“  

„Tęsime kovą už laisvę – dabar ne laikas mums keliaklupsčiauti prieš Pekiną ir pasiduoti“, – kalbėjo jis. 

„Nieko nesigailime“, – pridūrė 26 metų I. Lamas.

Kiaušiniai ir grafičiai

Teismo salėje J. Wongas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų kurstymu ir neteisėto susibūrimo organizavimu. I. Lamas pripažino kaltę dėl kurstymo, o 23 metų A. Chow – dėl kurstymo ir dalyvavimo proteste.

Visi trys buvo palikti arešte iki nuosprendžio paskelbimo gruodžio 2-ąją, todėl beveik neabejotina, kad jiems bus skirtas įkalinimas.

Už šiuos kaltinimus gali būti skirta iki penkerių metų nelaisvės, tačiau magistratų teismas gali skirti ne ilgesnę kaip trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Kai buvo išvedamas J. Wongas šūktelėjo: „Visi – laikykitės ten! Žinau, kad jums [laisvėje] likti sunkiau.“

Policija tapo demonstrantų taikiniu, kai vaikyti pernai birželį prasidėjusiems protestams pasitelkė ašarines dujas ir gumines kulkas.  

Protestuotojai buvo ne kartą apsiautę policijos būstinę. Pastato sienos buvo apipaišytos grafičiais ir apmėtytos kiaušiniais.    

A. Chow anksčiau sakė planuojanti padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą, nes dėl to galėtų būti skirta švelnesnė bausmė.

J. Wongas ir I. Lamas anksčiau žadėjo siekti teisme įrodyti savo nekaltumą. 

Tačiau J. Wongas pakeitė nuomonę ir sekmadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė planuojantis pripažinti kaltę.

Jauni lyderiai

Nepaisant jauno amžiaus J. Wongui jau yra tekę kalėti dėl vadovavimo demokratijos šalininkų protestams. Jis sakė esąs pasirengęs vėl grįžti už grotų.    

„Emociškai labai nenoriu į kalėjimą, tačiau žiūrint racionaliai, palyginus su daugeliu kitų, aš neturiu teisės skųstis“, – sakė jis prie teismo rūmų, turėdamas galvoje šimtus jau anksčiau nuteistų protestuotojų.  

J. Wongas tapo aktyvistu dar būdamas paauglys. 2012 metais jis organizavo sėkmingas protesto akcijas prieš planus paversti Honkongo švietimo sistemą labiau „patriotiška“ ir panašesne į žemyninės Kinijos.  

I. Lamas ir A. Chow prie prodemokratinio judėjimo taip pat prisijungė būdami paaugliai.

2014 metais jie padėjo organizuoti vadinamąjį Skėčių judėjimą už visuotinę rinkimų teisę. Per šią taikią jaunų aktyvistų vadovautą kampaniją 79 dienas buvo paralyžiuota dalis miesto, protestuotojams blokavus tris judrias žiedines sankryžas. 

J. Wongas ir dauguma kitų „Skėčių judėjimo“ lyderių buvo įkalinti dėl dalyvavimo tuose protesuose.  

Kai pernai Honkonge kilo nauja didesnio masto protestų banga, J. Wongas dar buvo už grotų. 

Paleistas iš kalėjimo jis pažadėjo tęsti kovą už demokratiją ir dažnai pasirodydavo demokratijos šalininkų mitinguose. 

Visgi protestų judėjimas sąmoningai neturėjo aiškių lyderių, o demonstracijos paprastai būdavo organizuojamos per socialinius tinklus ir koduotų pokalbių svetaines.  

Pernai per protestus dažnai prasiverždavo smurtas. Riaušių policija prie demonstrantus naudojo ašarines dujas bei gumines kulkas ir buvo nekart nufilmuota talžanti areštuotus protestuotojus lazdomis.  

Nedidelės grupelės aršiausiai nusiteikusių aktyvistų svaidydavo į policininkus akmenis, padegamąsias bombas ar netgi leisdavo iš lankų strėles.  

Uždrausti susibūrimai

Per septynis protestų mėnesius buvo areštuota daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, todėl Honkongo teismai dabar yra užversti bylomis. Teisiami dauguma garsiausių Honkongo aktyvistų ir opozicijos veikėjų. 

Tęsiantis masiniams areštams ir mieste dėl koronaviruso pandemijos įvedus griežtus suvaržymus, šių metų pradžioje demonstracijos nuslopo. Draudimas viešosiose erdvėse rinktis didesnėmis kaip keturių asmenų grupelėmis galiojo beveik visus metus.

Be to, birželį Pekinas primetė Honkongui naują drakonišką saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už virtinę politinio pobūdžio pažeidimų.

Įstatymas taip pat pirmą kartą atvėrė kelią žemyninės Kinijos saugumo agentams atvirai veikti Honkonge ir suteikė Pekinui jurisdikciją byloms, susijusioms su ypač rimtais nusikaltimais nacionaliniam saugumui.

Įsigaliojus šiam įstatymui, savo veiklą buvo priversta nutraukti buvusių studentų aktyvistų įkurta prodemokratinio jaunimo partija „Demosisto“, kuriai priklausė ir J. Wongas, I. Lamas bei A. Chow.   

Pagal šį įstatymą taip pat buvo diskvalifikuoti opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai, o  pusiau autonominio miesto įstatymų leidybos institucijos rinkimai atidėti metams.

Honkongo valdžia tvirtina atkūrusi stabilumą šiame tarptautiniame finansų centre.

Kritikai savo ruožtu sako, kad nebuvo išspręsta nė viena iš esminių problemų, išprovokavusių neramumus, ir nusistatymas prieš Pekino valdžią niekur nedingo, nepaisant fakto, kad gatvėse nebevyksta protestai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai kinai, sutvarkė siautėjančius piemenis. Nors ir kiek ten Vakarai juos kurstė. Dabar tą patį reikia padaryti ir Baltarusijoje. Tik vietoj kalėjimo geriau būtų gerai įkrėsti lazdų, kad kokį mėnesį negalėtų prisėsti. Labai proto prideda.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
"Išmušė" prisipažinimus; visi žinome, kokie yra komunistų "darbo" metodai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių