Quantcast

Dėl naikintuvų Ukrainai – vis dvejojama: kaip jie pakeistų karo eigą?

  • Teksto dydis:

Aspeno saugumo forume Kolorade Amerikos karinių oro pajėgų vadas užsiminė apie galimybę Ukrainai perduoti vakarietiškų naikintuvų. Tai sprendimas, dėl kurio sąjungininkai dvejojo karo pradžioje, bet, Ukrainai vis pabrėžiant, kad naikintuvų reikia, o Rusijai beveik užėmus visą Donbasą ir toliau stumiantis į Vakarus, idėja sulaukia naujo palaikymo ar bent jau diskusijų. Apie tai LNK pokalbis su politologu Linu Kojala.

– Kas yra Aspeno saugumo forumas?

– Tai vienas didžiausių ir svarbiausių JAV vykstančių forumų, kuriame dalyvauja ir sprendimų priėmėjai, ir ekspertai, kad aptartų saugumo tendencijas. Tokiuose renginiuose ne kartą ir ne du daromi politiniai pareiškimai, kurie vėliau virsta ir sprendimais.

– Ar tai, ką pasakė Amerikos karinių oro pajėgų vadas, yra jo nuomonė, diskusijų pradžia? Gal tai lems politikos lūžį šiame kare?

– Tai tikrai nėra atsitiktinumas. Karininkai tikrai vengia diskusijų, kurios turi politinių prieskonių, vengia išsakyti nuomonę, dėl kurios yra nesutarimų. Tad šiuo atveju tai galimybė iškelti šią diskusiją į viešumą, apsvarstyti ir paruošti plačią visuomenę, dalį sprendimų priėmėjų, kad artėja akimirka, kai reikės apsispręsti. Neturėtume brėžti raudonų linijų ten, kur jos yra labai dirbtinos.

– Kodėl nebuvo priimtas sprendimas dėl sovietinių „MiG“ perdavimo iš Lenkijos?

– Tai buvo permaininga diskusija. Girdėjome pareiškimų, kad netrukus naikintuvai bus tiekiami Ukrainai. Vėliau tam pritarė JAV. Galiausiai buvo apsigalvota ir nuspręsta, kad JAV to nedarys, ES šalys nebuvo tam pasiruošusios. Dabar diskusija besikeičianti. Kalbame nebe apie sovietinius naikintuvus, bet apie vakarietišką ginkluotę. Tai didelis žingsnis į priekį.

– Tai ne tik JAV naikintuvai, Europa irgi gamina.

– Taip. Ukrainiečiai sako, kad galbūt F16 amerikietiški naikintuvai nebūtų patys tinkamiausi, nes tam nepritaikyti Ukrainos aerodromai. Tačiau gaminami Skandinavijos šalyse ar kitur būtų tinkamesni.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar ši idėja gali sulaukti palaikymo Europoje iš didžiųjų šalių?

– Atsargumo Europoje yra, bet JAV yra pati galingiausia karinė valstybė. Jei ji pasiryžusi žengti tokį žingsnį, parems Europos šalys, sprendimai tikrai judės į priekį. Matome evoliucija – tai, kas buvo neįmanoma lapkritį, pvz., „Stinger“ raketinės sistemos Ukrainą pasiekė sausio mėnesį, dabar pereisime prie naikintuvų.

– Kiek užtruktų apmokymas naudotis vakarietiškais naikintuvais?

– Procesas ne pats lengviausias. Ypač kalbant apie naujausias technologijas. Taip pat neužtenka gauti naikintuvų, juos reikia ir taisyti, prižiūrėti, keisti detales. Techninė logistika irgi reikalauja ekspertinių žinių, bet virsmas vyksta. Įvyks ilgalaikė Ukrainos gynybos pertvarka.

– Kokia galėtų būti tikėtina Rusijos reakcija?

– Bus priešiška. Girdėsime skambių pareiškimų apie galimą tiesioginį konfliktą su NATO šalimis.

– Ar Rusija galėtų sakyti, kad NATO tiesiogiai įsitraukė į konfliktą ir Rusija gali kovoti prieš NATO?

– Galėtų būti naudojamas tas pats argumentas kaip ir su artilerinių sistemų perdavimu, t. y. ukrainiečiai pripažįsta, kad įsipareigoja jų nenaudoti Rusijos teritorijoje. Jie atakuos okupacinių pajėgų taikinius, kurie yra Ukrainos teritorijoje.

– Kas žinoma apie Ukrainos naikintuvus? Kiek jų turėjo ir kiek neteko iki šiol?

– Buvo kalbama karo pradžioje, kad po kelių dienų Rusija visiškai dominuos Ukrainos oro erdvėje, nes sunaikins strateginius taikinius, t. y. oro uostus ar kitas vietas, kur laikoma ginkluotė, ir Ukraina nebus pajėgi atlaikyti šturmo ore. Matome, kad iki šiol Rusija nedominuojanti ore. Ji pranašesnė, bet ukrainiečiai toliau kaunasi.

– Ar vakarietiški naikintuvai galėtų iš esmės pakeisti karo eigą?

– Nėra vieno sprendimo rakto, kad būtų išspręstas okupacinių teritorijų atsiėmimo klausimas. Tai viena iš detalių, kuri prisidėtų. Kaip ir mūsų siųsta artilerija leidžia Ukrainai būti mažiau pažeidžiamai nei prieš keletą savaičių. Tai būtų paspirtis Ukrainai toliau užgniaužti Rusijos atakas.

– Ar dar negirdėjote pareiškimų iš Europos šiuo klausimu?

– Ne. Manau, tai sprendimas, kurio reikia sulaukti Vašingtone, o tada viskas pajudės ir Europoje.


Šiame straipsnyje: Aspeno saugumo forumasnaikintuvaikaras UkrainojeLinas KojalaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių