Quantcast

Dėl G. Floydo nužudymo protestuojantys demonstrantai padegė Mineapolio nuovadą

Protestuotojai ketvirtadienį įsiveržė į Mineapolio policijos paliktą nuovadą, ją padegė ir šaudė fejerverkus, trečią dieną vykusiems smurtiniams protestams išplitus į netoliese esantį Sent Polą ir visoje šalyje kilus demonstracijoms dėl incidento, kai policijos pareigūnas nužudė juodaodį keliu spausdamas jam kaklą.

Policijos atstovas vėlai ketvirtadienį patvirtino, kad darbuotojai netrukus po 22 val. vietos laiku „dėl saugumo“ paliko protestų taikiniu tapusią Mineapolio 3-iąją nuovadą. Per tiesioginę interneto transliaciją buvo matyti, kaip protestuotojai patenka į pastatą, kur, jį padegus, įsijungė gaisro pavojaus sirenos ir vandens purkštuvai.

Taip pat buvo matyti, kad protestuotojai džiūgaudami padegė vieną Mineapolio policijos departamento pareigūno striukę.

Protestai kilo antradienį, kitą dieną po antrankiais surakinto juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirties policininkui keliu spaudžiant jo kaklą. Incidentą nufilmavo ir įrašą paviešino vienas praeivis.

Įraše matyti, kad G. Floydas sakė negalintis kvėpuoti, kai baltasis pareigūnas Derekas Chauvinas (Derekas Čovinas) keliu spaudė jo kaklą. Bėgant minutėms G. Floydas pamažu liovėsi kalbėjęs ir judėjęs.

3-osios nuovados aptarnaujama teritorija apima dalį Mineapolio pietinio rajono, kur mirė G. Floydas.

Minesotos gubernatorius Timas Walzas (Timas Volzas) anksčiau ketvirtadienį Mineapolio mero prašymu pasitelkė Nacionalinę gvardiją, bet kol kas neaišku, kada ir kur ji buvo dislokuojama. Per protestus Mineapolyje ir Sent Pole Nacionalinės gvardijos nesimatė.

Kelios minutės po to, kai buvo padegta minėta nuovada, Gvardija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad iškvietė daugiau kaip 500 karių Mineapolyje ir Sent Pole.

Anksčiau ketvirtadienį dešimtys kompanijų šiuose miestuose užkalė savo virtinas ir duris, bandydamos užkirsti kelią plėšikavimui. Mineapolyje įsikūrusi „Target“ paskelbė, kad laikinai uždaro dvi dešimtis parduotuvių šiame rajone. Mineapolyje saugumo sumetimais iki sekmadienio uždaryta beveik visa lengvojo geležinkelio sistema ir visas autobusų eismas.

Sent Pole tvyrojo dūmų debesys, o lazdomis apsiginklavę ir dujokaukes bei šarvines liemenes dėvintys policininkai atidžiai stebėjo protestuotojus viename pagrindinių komercinių miesto koridorių, kur ugniagesiai gesino virtinę nedidelių gaisrų. Vienu metu pareigūnai stovėjo išsirikiavę priešais „Target“ parduotuvę, bandydami sustabdyti plėšikautojus, kurie taip pat daužė kitų kompanijų virtinas.

Šimtai demonstrantų ketvirtadienį grįžo į smurto epicentre atsidūrusį Mineapolio rajoną, kur naktinės scenos varijavo nuo pikto protesto iki gatvės šventės. Vienu metu orkestras automobilių stovėjimo aikštelėje kitoje gatvės pusėje priešais 3-ąją nuovadą sugrojo pankišką Bobo Marley (Bobo Marlio) dainos „Redemption Song“ versiją. Netoliese demonstrantai nešė manekenus iš išplėštos „Target“ parduotuvės ir metė juos ant degančio automobilio. Vėliau netoliese užsidegė pastatas.

Tačiau kitur Mineapolyje tūkstančiai taikių demonstrantų žygiavo gatvėmis reikalaudami teisingumo.

Protestai išplito ir į kitus JAV miestus. Niujorke protestuotojai, nepaisydami dėl koronaviruso protrūkio įvesto viešų susibūrimų draudimo, ketvirtadienį susirėmė su policija, o Denverio centre demonstrantai blokavo eismą. Trečiadienį demonstracijos vyko Los Andžele ir Memfyje.

JAV prokuratūra ir FTB Mineapolyje ketvirtadienį pranešė, kad vykdo „aktyvų baudžiamąjį tyrimą“ dėl G. Floydo mirties. Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra sakęs, kad paprašė greitai ištirti incidentą.

FTB taip pat aiškinasi, ar buvo pažeistos G. Floydo pilietinės teisės.

Keliu G. Floydo kaklą spaudęs pareigūnas D. Chauvinas ir dar trys pareigūnai, dalyvavę areštuojant G. Floydą, antradienį buvo atleisti. Kitą dieną meras paragino pateikti D. Chauvinui baudžiamuosius kaltinimus ir paprašė pasitelkti Nacionalinę gvardiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių