Quantcast

Belgrado mokykloje – paauglio šūviai: sargas žuvo, yra sužeistų

Serbijoje trečiadienį savo mokykloje ėmęs šaudyti paauglys buvo nusipiešęs klasių eskizus ir sudaręs sąrašą žmonių, į kuriuos norėjo taikytis, pranešė policija.

Prieš policijai jį sulaikant, jis nužudė aštuonis bendramokslius ir mokyklos apsaugos darbuotoją.

Belgrado centre esančios mokyklos mokinės tėvas pasakojo, kad šaulys įėjo į jo dukters klasę ir šaudė į mokytoją, o paskui į jos bendraklasius, o šie pasislėpė po stalais. Pasak vietos pareigūno, dauguma mokinių spėjo pabėgti pro galines duris.

Vyresnysis policijos pareigūnas Veselinas Miličius sakė, kad paauglys nusipiešė klasių eskizus ir sudarė vaikų, kuriuos planavo nužudyti, sąrašą. Jis pridūrė, kad išpuolis buvo planuojamas mėnesį.

V. Miličius nurodė, kad Kosta Kecmanovičius pats paskambino policijai, kai baigė išpuolį mokykloje.

Kiek anksčiau policija pareiškė, kad K. Kecmanovičius mokėsi Vladislavo Ribnikaro progimnazijoje ir yra 2009 metų gimimo. Policija pridūrė, kad jaunuolis panaudojo savo tėvo ginklą.

Dar šeši vaikai ir mokytojas buvo sužeisti. Šiuo metu jie gydomi ligoninėje.

Vietos žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip policija išvedė K. Kecmanovičių. Šis, pareigūnams vedant jį į automobilį, buvo prisidengęs galvą. Policija užtvėrė kvartalus aplink mokyklą, kurioje mokosi 6–15 metų vaikai. Kiek vėliau pareigūnai į furgoną nunešė maišus su kūnais.

„Nesitikėjau, kad taip nutiks“

Serbijoje ir visame Balkanų regione masinės šaudynės yra itin retas reiškinys, o pastaraisiais metais mokyklose nebuvo užfiksuota nė vieno tokio atvejo. Per vėliausias masines šaudynes Balkanų karo veteranas 2013 metais viename centrinės Serbijos kaime nužudė 13 žmonių.

Tačiau ekspertai ne kartą perspėjo, kad šalyje yra daug ginklų, likusių po XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio karų. Jie taip pat pažymi, kad dešimtmečius trunkantis nestabilumas, atsiradęs dėl konfliktų, ir tebesitęsiantys ekonominiai sunkumai gali išprovokuoti tokius protrūkius.

Policija pranešimo apie šaudymą Vladislavo Ribnikaro progimnazijoje sulaukė apie 8 val. 40 min. vietos (9 val. 40 min. Lietuvos) laiku, sakoma ankstesniame policijos pranešime.

„Galėjau girdėti šūvius. Tai vyko be sustojimo“, – sakė mokinė, kuris buvo fizinio lavinimo pamokoje, kai viename iš pastato dalių pasigirdo šūviai. Jos mama paprašė neskelbti mergaitės vardo.

„Aš nežinojau, kas vyksta. Telefonu gaudavome kažkokias žinutes“, – pridūrė mokinė.

Ji nurodė, kad įtariamasis buvo ramus paauglys, kuriam gerai sekėsi mokykloje.

„Jis nebuvo toks jau bendraujantis su visais. Tikrai nesitikėjau, kad taip nutiks“, – sakė ji.

Belgrado Vračaro rajono, kuriame įsikūrusi ši mokykla, vadovas Milanas Nedeljkovičius (Milanas Nedelkovičius) nurodė, kad dauguma moksleivių buvo išvesti pro galines mokyklos duris.

„Turime vaizdo stebėjimo sistemą, tačiau tai pamoka, mums reikia ir metalo detektorių“, – sakė jis.

„Tai didžiulė tragedija... tai, kad kažkas panašaus (vyksta) Belgrade. Tokia tragedija progimnazijoje“, – teigė M. Nedeljkovičius.

Pasak ligoninės direktoriaus, keturi mokiniai ir vienas mokytojas buvo išsiųsti į universitetinę ligoninę, o vieno vaiko ir mokytojo būklė yra sunki.

Milanas Miloševičius, kuris sakė, kad jo dukra šaudymo metu buvo istorijos pamokoje, televizijai N1 teigė, kad išgirdęs, kas atsitiko, išbėgo į lauką.

„Klausiau, kur yra mano vaikas, bet iš pradžių niekas nieko negalėjo pasakyti, – sakė jis. – Tada ji paskambino, ir mes sužinojome, kad jos ten nebuvo.“

„Jis (šaulys) pirmiausia šaudė į mokytoją, o paskui į vaikus, kurie slėpėsi po stalais, – M. Miloševičius citavo savo dukters žodžius. – Ji sakė, kad jis buvo ramus berniukas ir geras mokinys.“

Lietuvos užsienio reikalų ministerija reiškia užuojautą

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė užuojautą dėl per Serbijos sostinėje vykusį šaudymą mokykloje žuvusių devyni žmonių – aštuonių vaikų ir apsaugos darbuotojo, mirčių.

„Siaubingai sukrėsti žinios apie šaudymą mokykloje #Belgrade. Nuoširdžiai užjaučiame aukų šeimas ir artimuosius. Linkime kuo greičiau pasveikti sužeistiems mokiniams ir mokytojui“, – rašoma trečiadienį ministerijos tviteryje paskelbtame pranešime.

Be aštuonių žuvusių, dar šeši vaikai ir mokytojas buvo sužeisti. Įtariamasis Vladislavo Ribnikaro mokyklos mokinys, gimęs 2009 metais, buvo sulaikytas mokyklos kieme.


Šiame straipsnyje: Serbijamokyklašaudė paauglys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių