Quantcast

Baltarusijos žurnalistas nuteistas kalėti aštuonerius metus

Minsko teismas trečiadienį nuteisė tiriamosios žurnalistikos atstovą kalėti aštuonerius metus, pranešė Baltarusijos žurnalistų asociacija.

Naujienų portalo „Ežednevnik“ redaktoriui Siarhejui Sacukui teismas skyrė nuosprendį už „neapykantos kurstymą“, „tarnybinį nusižengimą“ ir „kyšių priėmimą“, sakoma spaudos gynėjų grupės pranešime.

58 metų vyras buvo sulaikytas 2021-ųjų gruodį, kai pareigūnai atliko kratą jo namuose ir biure.

Jis yra vėliausiai įkalintas žurnalistas šioje autoritarinėje šalyje, nuo 1994 metų valdomoje demokratiniame pasaulyje nepripažinto prezidento Aliaksandro Lukašenkos.

S. Sacuko kolegų teigimu, jis yra nubaustas už Baltarusijos sveikatos apsaugos sistemą sukrėtusių korupcijos skandalų tyrimą, taip pat už tai, kad paviešino istorijas apie su COVID-19 susijusios statistikos klastojimą.

Kai Baltarusiją užklupo COVID-19 pandemija, A. Lukašenka sumenkino viruso keliamus pavojus ir teigė, kad visa tai netikra.

„Baltarusijos žurnalistų asociacijos nuomone, tyrėjai ir teismas savavališkai patraukė baudžiamojon atsakomybėn S. Sacuką, keršydami už jo didelio atgarsio sulaukusius tyrimus“, – savo tinklalapyje pranešė organizacija, ragindama paleisti įkalintąjį.

Teisių gynimo grupė „Viasna“, kurios įkūrėjas šiemet tapo vienu iš Nobelio taikos premijos laureatų, S. Sacuką pripažino politiniu kaliniu.

Pasak organizacijos, šiuo metu Baltarusijoje yra 1 344 politiniai kaliniai.

Autoritarinis lyderis A. Lukašenka, 2020 metais numalšinęs precedento neturinčius protestus prieš jo valdymą, vykdo plataus masto šalyje likusių disidentų valymą.

Be kita ko, Baltarusija leido Rusijai panaudoti savo teritoriją kaip placdarmą rusų kariuomenei įsiveržiant į Ukrainą ir dėl to sulaukė Europos Sąjungos sankcijų. Tačiau Minsko režimas tvirtina, kad jo pajėgos nedalyvavo mūšiuose Ukrainos teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimelis

Klausimelis portretas
O to nuplikusio , usoto banderlogo dar nepakabino kur?

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kur dingo tas koronavirusas ? Kur jisai ? Kur skiepai, covid pasai ir karantinas ? Išmirė ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių