Quantcast

Baltarusijos ir Lenkijos pasienis: pranešama apie pirmuosius šūvius

Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje jau girdimi šūviai, rodo socialiniuose tinkluose plintantys vaizdo įrašai.

Prie kelių įkeltų vaizdo įrašų teigiama, kad girdimi tikrai ne medžiotojų šūviai, nes šaudoma serijomis. Ir tikrai ne guminės kulkos, nes jas šaudo iš lygiavamzdžių.

Kol kas yra tik informacija, kad nelegalūs migrantai keliose vietose pralaužė apsaugą ir pateko į Lenkijos teritoriją.

 

 

„Ginkluoto pobūdžio veiksmai“

Lenkijos sienai su Baltarusija saugoti šiuo metu pasitelkta keli tūkstančiai specialiųjų tarnybų darbuotojų, pirmadienį pranešė lenkų vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris).

„Šiuo metu mūsų sienas saugo keli tūkstančiai darbuotojų. Stiprinsime apsaugą, ypač tose vietose, kur galimi puolimai“, – tviteryje parašė P. Muelleris, komentuodamas prie sienos su Baltarusija besiklostančią padėtį.

Pasak jo, „prie pat Lenkijos sienos yra maždaug 3–4 tūkst. žmonių, o iš viso Baltarusijoje – keli tūkstančiai žmonių, pasirengusių pažeisti Lenkijos sieną“.

„Prognozuojame, kad prie Lenkijos sienos artimiausiu metu gali būti prieita iki tokio pobūdžio veiksmų eskalavimo, kuris bus ginkluoto pobūdžio“, -  per vėlesnę spaudos konferenciją perspėjo P. Muelleris. – Labai to baiminamės. Tuo pačiu apie tai informuojame, nes gali pasitaikyti tokio elgesio, tokių provokacijų iš Baltarusijos pusės.“

Stiprinsime apsaugą, ypač tose vietose, kur galimi puolimai.

„Ginklų panaudojimas – paskutinis dalykas, kokio norėtume imtis“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie hibridinio karo scenarijus, kuriuos Baltarusijos pusė šiuo metu de facto įgyvendina – tai buvo aptarta [per saugumo tarnybų ir vyriausybės narių pasitarimą], bet informacija, detalės šiuo metu yra neviešintinos“, – kalbėjo P. Muelleris.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą sąmoningai organizuojant migrantų ir pabėgėlių, daugiausiai iš Vidurio ir Artimųjų Rytų šalių, antplūdį atsakant į Vakarų sankcijas.

Prasidėjus migrantų krizei Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitarinės pagalbos darbuotojams.

Padėtis išlieka įtempta

Krizė prie Lenkijos sienos su Baltarusija paaštrėjo anksčiau pirmadienį, kai ties Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėja susirinko keli tūkstančiai migrantų, bandžiusių jėga prasiveržti į šios Europos Sąjungos narės teritoriją.

Baltarusijos žiniasklaidos skelbiamoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, bandantys nulaužtais medžiais pralaužti tvorą. Lenkijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti migrantai, bandantys įveikti pjaunančios vielos barjerą ir prakirpti jį metalo žirklėmis, taip pat svaidantys daiktus į lenkų karius prie tvoros.

Lenkų Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad pirmąjį „masinį“ mėginimą prasiveržti pro sieną, saugomą tūkstančių saugumo pajėgų narių ir karių, pavyko atremti, bet migrantai nuo sienos neatsitraukė ir įkūrė stovyklą.

Anksčiau WOT informavo, kad jos rezervininkai rytinėse Varmijos Mozūrų, Palenkės ir Liublino vaivadijose privalo būti pasirengę atvykti į tarnybos vietas per šešias valandas, o Mazovijos vaivadijoje – per 12 valandų.

Po susitikimo su vyriausybės nariais Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovas Pawelas Solochas (Pavelas Solochas) per spaudos konferenciją sakė, kad dėl padėties pasienyje prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) skubiai surengs derybas su partneriais ES ir NATO. Vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris) nurodė, kad šiuo metu prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra 3–4 tūkst. migrantų.

Pasak P. Solocho, „padėtis prie sienos yra dinamiška, kelia gilų susirūpinimą“. Jis pridūrė, kad A. Duda telefonu padėtį aptarė su Lietuvos ir Sakartvelo prezidentais.

A. Duda taip pat atšaukė planuotą vizitą į Slovakiją, nurodė P. Solochas.

Situacija regione komplikavosi pirmadienį ryte – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Žarynas) pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

S. Zarynas tviteryje parašė, kad migrantų, „daugiausia jaunų vyrų“, grupę „griežtai kontroliuoja baltarusių ginkluoti junginiai“, atsakingi už tai, kur grupė keliauja.

Jis įspėjo, kad ši grupė surengs „kol kas didžiausią bandymą jėga prasiveržti į Lenkiją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi taigi

Taigi taigi portretas
Ar ne per anksti Kremliaus šunauja (sovietiniai kolonistai, kolaborantai ir kitos Lietuvos atmatos) pradėjo džiaugtis šūvių garsais, sklindančiais iš Baltarusijos?

Dziugu

Dziugu portretas
Skaityt

aš portretas
nenoriu tų nelegalų, bet jie turi savo teisybę ir bėga i Europą iš savo sugriautų šalių, kuriose milijonai gyventojų žuvo nuo bombardavimų, nuo JAV ir NATO karių ir beje iš šalių kur dabar baisus badas, o kadangi tos šalys yra be galo turtingos gamtiniais ištekliais, tai ten ypatingai stipriai darbuojasi JAV šimtai koncernų, firmų
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių