Quantcast

Baltarusijoje prasidėjo po lėktuvo nutupdymo sulaikyto R. Pratasevičiaus teismas

Baltarusijoje ketvirtadienį prasidėjo trijų opozicijos žiniasklaidos platformos NEXTA, kuri išgarsėjo per beprecedenčius 2020 metų protestus, įkūrėjų teismas.

Šie aktyvistai kaltinami tokiais dalykais, kaip neapykantos kurstymas, prezidento įžeidimas ir dalyvavimas „masinėse smurtinėse riaušėse“. Už pastarąjį kaltinimą gali būti skirta 15 metų įkalinimo bausmė.

Kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, teisme pasirodys Ramanas Pratasevičius, sulaikytas 2021-ųjų gegužę Minske nutupdžius iš Graikijos į Lietuvą Baltarusijos oro erdve skridusį „Ryanair“ lėktuvą.

Kiti atsakovai, užsienyje gyvenantys Sciapanas Pucila ir Janas Rudzikas, bus teisiami už akių, sakoma pranešimuose.

R. Pratasevičius šiuo metu „laikomas namų arešte, nes padėjo tyrimui“, rašė laikraštis „Belarus sionnia“.

Prieš ketvirtadienio posėdį 27 metų R. Pratasevičius žurnalistams sakė, kad yra „visiškai kaltas“. Šį vaizdo įrašą paskelbė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Nepriklausomas baltarusių portalas „Naša Niva“ pranešė, kad R. Pratasevičius teisme kalbėjo apie savo buvusius kolegas. „Dėl šių žmonių jau seniai viską supratau ir daugiau nėra, ką pasakyti“, – sakęs jis.

R. Pratasevičius pridūrė, kad yra pasirengęs bet kokiam verdiktui, nes nuo jo „niekas nebepriklauso“.

„Telegram“ kanalas NEXTA padėdavo mobilizuoti protestuotojus per istorines demonstracijas, kilusias Baltarusijoje po 2020 metų prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją pradėjo autoritariškas lyderis Aliaksandras Lukašenka.

R. Pratasevičius šiuo metu laikomas namų arešte, nes padėjo tyrimui.

NEXTA Baltarusijoje buvo uždrausta ir paskelbta „teroristine organizacija“.

R. Pratasevičius buvo sulaikytas 2021-ųjų gegužės 23 dieną kartu su tuometine savo partnere Sofija Sapega, kai jų keleivinį lėktuvą baltarusių naikintuvas privertė nutūpti Minske. Incidentas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą.

Vėliau Baltarusija paskelbė R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos vaizdo „prisipažinimus“, bet opozicijos šalininkai sako, kad šie pareiškimai buvo išgauti prievarta.

R. Pratasevičius sudarė ikiteisminį susitarimą ir buvo laikomas namų arešto sąlygomis, o S. Sapega pernai birželį buvo nuteista kalėti šešerius metus.

Rusijos pilietė S. Sapega paprašė A. Lukašenkos malonės, pernai skelbė valstybinė žiniasklaida.

Nuo 1994-ųjų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka sulaikė tūkstančius žmonių ir įkalino ar privertė pasitraukti į užsienį daug aktyvistų, žurnalistų ir politinių oponentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AD

AD portretas
Parsidaveli teis..

Kamuolinis zaibas

Kamuolinis zaibas portretas
Sunki batkos rankele - tiek bulviagalviu jo bijo kaip maro

Manau kad jis

Manau kad jis portretas
Yra eilinis parsidavelis..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių