Quantcast

Azerbaidžanas: niekada neatmetėme Kalnų Karabcho autonomijos galimybės

Azerbaidžanas niekada neatmetė galimybės suteikti Kalnų Karabachui savivaldą. Tai penktadienį paskelbtame interviu Ispanijos laikraščiui „El Mundo“ pareiškė Azerbaidžano prezidento padėjėjas Hikmetas Hadžijevas.

„Azerbaidžanas 30 metų dalyvavo derybose, kad pasiektų susitarimą, kurio nepavyko sudaryti, - teigė jis. – Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas padarė visa, kad sunaikintų paskutinę taikos viltį“. „Mes parodėme strateginę kantrybę“, - sakė H. Hadžijevas.

„Mes niekada neatmetėme galimybės suteikti Kalnų Karabachui savivaldą Azerbaidžano sienų ribose, - pridūrė prezidento patarėjas. – Kažką panašaus į tai, kas yra Pietų Tirolio regione Italijoje arba Suomijai priklausančiose Alandų salose“. „Bet negalima jėga keisti tarptautinės bendruomenės pripažintų sienų“, -  pabrėžė H. Hadžijevas.

Jis taip pat pažymėjo, jog Azerbaidžanas kol kas nepritaria idėjai atsiųsti į Kalnų Karabacho konflikto zoną Rusijos karinių stebėtojų.

„Azerbaidžanas rengia operacijas ne kitos šalies, o savo teritorijoje, ir mes nemanome, kad šių kariškių siuntimas tiesiog dabar būtų tinkamas, - sakė H. Hadžijevas. – Šiuo metu jie mums nereikalingi“.

Praėjusią savaitę Maskvoje įvykusiose konsultacijose Baku ir Jerevanas susitarė nuo spalio 10 d. 12 valandos vietos laiku nutraukti ugnį humanitariniais tikslais, kad būtų apsikeista belaisviais ir žuvusiųjų kūnais, bet šalys kaltina viena kitą pažeidinėjant paliaubas.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., ginčijamoje teritorijoje prasidėjo mūšiai. Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių