Quantcast

Australijoje tūkstančiai žmonių dalyvavo eisenose už rasinę lygybę

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai protestuotojų visoje Australijoje šeštadienį dalyvavo eitynėse už rasinę lygybę. Žmonės nepaisė valdžios įspėjimų, kad demonstracijos gali pakenkti iki šiol sėkmingoms pastangoms suvaldyti koronaviruso infekcijos plitimą šalyje.

Didžiausia demonstracija įvyko Vakarų Australijos sostinėje Perte, kur keli tūkstančiai žmonių susirinko viename parkų. Protestuotojai laikė judėjimo „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM) plakatus ir aborigenų vėliavas.

Mažesnės demonstracijos už aborigenų teises surengtos Šiaurės Teritorijos sostinėje Darvine ir kaimyniniame Kvynslande. Abiejuose regionuose yra gausios čiabuvių bendruomenės.

Išskyrus demonstraciją Darvine, kuri buvo valdžios sankcionuota, kiti protestai įvyko pažeidžiant oficialius nurodymus nerengti masinių susibūrimų. Ribojimai buvo įvesti prieš tris mėnesius siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Vis dėlto organizatoriai stengėsi, kad protestuotojai laikytųsi atstumo, dauguma dalyvių dėvėjo veido kaukes, todėl policija nesikišo.

Protestai Australijoje vyko antrą savaitgalį iš eilės. Iš pradžių jie buvo rengiami siekiant išreikšti solidarumą BLM judėjimui Jungtinėse Valstijose, kilusiam, kai dėl baltaodžio policininko kaltės mirė juodaodis George'as Floydas (Džordžas Floidas). 

Judėjimas susilaukė itin didelio palaikymo Australijoje, kuri taip pat grumiasi su rasistinės praeities palikimu.

Kalėjimuose kali santykinai daug aborigenų, per pastaruosius tris dešimtmečius daugiau nei 400 jų mirė sulaikymo ar įkalinimo įstaigose.

Nepaisant daugybės tyrimų, apklausų ir kai kuriais atvejais vaizdo įrašų, liudijančių apie piktnaudžiavimą, baudžiamosios bylos dėl šių mirčių neiškeltos.

Daugelis protestuotojų laikė aborigenų patirtį atspindinčius plakatus, tokius kaip „Nutraukite mirtis įkalinimo įstaigose“ ar „Baltoji Australija, liaukis sau meluoti“. 

Brisbane, Sidnėjuje ir Melburne taip pat vyko protestai prieš ilgai trunkantį prieglobsčio prašytojų sulaikymą. 

Policija uždraudė visus šiuos protestus dėl koronaviruso taisyklių pažeidimo, tačiau dauguma jie vyko be incidentų.

Australija – viena iš sėkmingiausiai COVID-19 epidemiją suvaldžiusių valstybių. 25 mln. gyventojų turinčioje šalyje patvirtinta apie 7 tūkst. užsikrėtimo koronaviruso atvejų, 102 žmonės mirė.

Sveikatos apsaugos pareigūnai šią savaitę pranešė, kad koronaviruso iš esmės nebeliko daugelyje šalies regionų, tačiau gausiausiai gyvenamose Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose vis dar kasdien registruojami keli nauji atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rapolas

Rapolas portretas
Nigeriai turi gyventi Afrikoje. Uz smurta ir nusikaltimus reikia bausti. O savo plakatus jie gali susikisti i storus uzpakalius.

liurbiai

liurbiai portretas
kaip sulygins balta ir juoda spalvas,toks didelis skirtumas islikes amzinai.

lai lenda tie australkenguriai

lai lenda tie australkenguriai  portretas
atgal y juoda dvokiancia skyle is kurios iskrito nusiperdus.......
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių