Quantcast

Australija nurodė atlikti tyrimą dėl milžiniškų krūmynų gaisrų

Australijos vyriausybė nurodė atlikti nacionalinį tyrimą dėl šalyje siautėjusių krūmynų gaisrų, kad ateityje būtų galima geriau reaguoti į tokias stichijas.

Karališkoji komisija – nacionalinė tyrimų komisija – vertins galimybes greičiau reaguoti į milžinišką gaisrų mastą, ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas. Opozicinė Leiboristų partija apkaltino premjerą siekiant nukreipti dėmesį nuo tikrų problemų, užuot „iš tikro kovojant su klimato kaita ir suvaldant emisijas“.

Pasak S. Morrisono, komisija savo tyrimo rezultatus pristatys iki rugpjūčio pabaigos, kad rekomendacijas būtų galima įgyvendinti prieš kito gaisrų sezono pradžią. Be kita ko, komisija vertins galimus naujus vyriausybės įgaliojimus anksčiau skelbti ekstremalią padėtį. Vyriausybės vadovo įsitikinimu, tai leistų greičiau reaguoti į krūmynų gaisrus.

S. Morrisonas yra aistringas australų anglies pramonės, kuri itin kenkia klimatui, gynėjas. Jis buvo smarkiai kritikuojamos dėl savo reakcijos į gaisrus. Tik po kurio laiko premjeras pripažino, kad yra ryšys tarp pragaištingų liepsnų ir klimato šilimo. Tačiau jis patvirtino savo pasipriešinimą klimatui palankesnei ekonominei politikai ir paskelbė, kad toliau rems tradicinę anglies pramonę.

Krūmynų gaisrai Australijoje praėjusį rudenį po mėnesius trukusios sausros ir dėl rekordinių temperatūrų prasidėjo ypač anksti ir buvo itin pražūtingi. Liepsnos šalies rytuose ir pietuose prarijo daugiau kaip 10 mln. hektarų žemės ir daugiau kaip 2 500 pastatų. Žuvo 33 žmonės ir, manoma, per milijardą gyvūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių