Quantcast

Audros padėjo Australijai suvaldyti gaisrą Freizerio saloje

Australijos ugniagesiams pavyko sukontroliuoti krūmynų gaisrą Freizerio saloje, įtrauktoje į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Gaisras išdegino itin didelę salos teritoriją. Jį, kaip įtariama, sukėlė nelegalus stovyklos laužas.

Gaisras didžiausioje pasaulyje smėlio saloje, esančioje prie rytinės Australijos pakrantės, suniokojo didžiulius salos miškų plotus, iki kol praėjusį savaitgalį salą pasiekė stiprios liūtys.

Tačiau dėmesys dabar nukrypo į smarkius vėjus, liūtis ir neįprastai aukštas bangas. Baiminamasi, kad rytinėje šalies pakrantėje kils potvyniai.

Audros atkeliavo praėjus kiek daugiau nei savaitei po Australiją alinusios karščio bangos. Mokslininkai teigia, kad klimato kaita skatina ekstremalesnius orus Australijoje, įskaitant sausras, krūmynų gaisrus ir ciklonus. Kylant pasaulinei temperatūrai, tokie reiškiniai tik stiprės.

Gaisras Freizerio saloje yra pirmasis didelis šios vasaros Australijoje gaisras. Šalyje 2019–2020 metų vasarą siautėjo beprecedenčiai krūmynų gaisrai. Gaisrų sezonas prasidėjo neįprastai anksti – rugsėjį. Per gaisrus žuvo 33 žmonės, suniokota daugiau kaip 3 tūkst. namų, Australijos pietuose ir rytuose išdegė milijonai hektarų.

Freiserio sala, žinoma dėl didelės laukinių šunų, dingų, populiacijos, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą buvo įtraukta dėl savo atogrąžų miškų, gėlavandenių kopų ežerų ir vis dar besivystančios smėlio kopų sistemos.


Šiame straipsnyje: Australijagaisraifreizerio sala

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių