Quantcast

Artimuosiuose Rytuose viešintis D. Raabas paragino nutraukti „smurto ciklą“

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) prieš trečiadienio derybas Izraelyje ir Palestiniečių teritorijose paragino „smurto ciklą“ nutraukti dviejų valstybių sprendiniu.

D. Raabo vienos dienos vizitas rengiamas po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) vizito ir pažado atkurti JAV santykius su palestiniečiais vėl atidarant konsulatą Jeruzalėje ir skiriant pagalbos milijonų nuo karo nukentėjusiam Gazos Ruožui.

D. Raabas turi susitikti su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) Jeruzalėje ir palestiniečių prezidentu Mahmoudu Abbasu (Mahmudu Abasu) Ramaloje, taip pat su jų vyriausybių aukšto rango pareigūnais, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Diplomatinis sujudimas prasidėjo po penktadienio paliaubų, nutraukusių 11 dienų vykusį Izraelio ir palestiniečių kovotojų Gazos Ruože konfliktą, kai Izraelis intensyviai bombardavo Gazos Ruožą, o šį palestiniečių anklavą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ leido raketas į žydų valstybę.

Sveikindamas ugnies nutraukimą D. Raabas pareiškime nurodė: „Labai svarbu visoms šalims dabar pagrindinį dėmesį skirti tam, kad jis galėtų išsilaikyti.“

„Pastarojo mėnesio įvykiai rodo, kad skubiai reikia daryti tikrą pažangą pozityvesnės ateities ir izraeliečiams, ir palestiniečiams link, ir nutraukti labai daug gyvybių pareikalavusį smurto ciklą, – sakė jis. – JK remia dviejų valstybių sprendinį kaip geriausią būdą ilgalaikei taikai užtikrinti.“

Antradienį A. Blinkenas Jeruzalėje sakė, kad „vienintelis kelias“ į priekį yra šalia viena kitos egzistuojančios Izraelio ir palestiniečių valstybės.

Tačiau taikos derybos yra įstrigusios nuo 2014 metų, pirmiausia dėl Rytų Jeruzalės statuso ir izraeliečių nausėdijų Vakarų Krante.

Britanija nuosekliai remia Izraelio teisę į savigyną, bet ragina jį prieš „Hamas“ veikti proporcingai.

Praėjusį ketvirtadienį ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pasmerkė Britanijoje kilusią, su Izraelio ir palestiniečių konfliktu susijusią antisemitinio smurto bangą, kurią pavadino nepakenčiama, ir patikino JK žydų lyderius dėl vyriausybės paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių