Quantcast

Apie okupantų žiaurumą: ukrainiečiai civiliai rasti surišti ir su šautinėmis žaizdomis galvoje

  • Teksto dydis:

Rusijos karas Ukrainoje gali būti ilgas procesas, taip kalbėdamas Kremliaus žmogaus teisių tarybos posėdyje pareiškė V. Putinas. Kalboje save taip pat palygino su Rusijos caru Petru Didžiuoju. Mat Rusija dabar kontroliuoja Azovo jūrą, dėl kurios kovojo ir caras. Pagyręs Maskvos neva teritorinius laimėjimus Ukrainoje, Kremliaus vadovas dėstė, kad Ukrainoje dislokuota neva tik pusė rugsėjį į karinę tarnybą pašauktų rusų, praneša LNK.

V. Putinas prabilo ir apie augantį branduolinio karo pavojų. Tiesa, pasak jo, Maskva pirmoji branduolinio ginklo neištrauks, bet sąjungininkus gins visomis priemonėmis.

„Daug amerikiečių branduolinių ginklų yra Europos valstybėse. Mes savo branduolinio ginklo niekam nedavėme ir neduodame, bet savo sąjungininkus, jei prireiks, ginsime visomis priemonėmis, kurias tik turime“, – pabrėžė Vladimiras Putinas.

„Nuo pat Šaltojo karo laikų branduolinės galios visame pasaulyje, įskaitant Kiniją, Indija, JAV ir pačią Rusiją, aiškiai nurodė, kad branduolinio karo niekada negalima kariauti, nes jo niekada negalima laimėti. Manome, kad bet kokia kita retorika, nesvarbu, ar tai būtų žvanginimas branduoliniais ginklais, ar taktinių branduolinių ginklų panaudojimo galimybės iškėlimas, yra neatsakinga“, – akcentavo JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Jungtinės Tautos (JT) paskelbė ataskaitą, kurioje nurodomo, kad, vos įsiveržę į Ukrainą, rusai nužudė šimtus civilių. JT iki šiol surinko įrodymų apie 441 civilio, tarp jų – 28 vaikų nužudymą trijuose Ukrainos regionuose vien tik per šešias pirmąsias Rusijos įsiveržimo savaites.

JT pareigūnai pripažįsta, kad tikrieji civilių nužudymo skaičiai kur kas didesni, nes toliau renkama dalis įrodymų. Dalis regionų, kaip Mariupolis ir kiti, tarptautiniams tyrėjams nepasiekiami.

Ukrainos prezidento administracija skelbia, kad vien per pastarąją parą rusų atakos pražudė vienuolika civilių.

Rusijos kariai žinojo, jog taikosi į civilius, bet vis tiek naudojo mirtiną jėgą.

„Yra rimtų požymių, kad ataskaitoje užfiksuotos egzekucijos gali būti karo nusikaltimai, tyčinis nužudymas, kadangi aplinkybės, susijusios su šiomis mirtimis, leidžia manyti, kad Rusijos kariai žinojo, jog taikosi į civilius, bet vis tiek naudojo mirtiną jėgą. Paprasta trumpoji žinutė, maskuojamosios aprangos skiautė ar įrašas apie ankstesnę tarnybą galėjo turėti mirtinų padarinių ir buvo dingstis egzekucijoms. Rusų kareiviai atvežė civilius į laikinąsias sulaikymo vietas ir vėliau jiems įvykdė mirties bausmę. Daugelio aukų kūnai buvo surasti surištomis rankomis už nugaros ir su šautinėmis žaizdomis galvoje“, – žiaurią situaciją komentavo JT žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje vadovė Matilda Bogner.

Ukrainos prezidentas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą matomas raketos nuniokotas Rytų Ukrainos miesto turgus. Žuvo mažiausiai dešimt žmonių, dar keletas sužeisti.

Valstybinė Ukrainos tinklų operatorė skelbia, kad per pastarąsias okupantų atakas į Ukrainos elektros tinklus paleista daugiau kaip 1 tūkst. raketų. Pranešama, kad Rusija visaip mėgina trukdyti Ukrainai gauti energetikos įrangos iš kitų šalių, dėl to ieško Vakaruose prorusiškų politikų ir lobistų.

V. Putinas pareiškė, kad ir toliau atakuos Ukrainos energetikos sistemas.

„Nuolat didiname elektros energijos gamybą ir tiekimą. Tačiau neturėtume pamiršti, kad dabar energetikos sistemos neįmanoma atkurti 100 proc., kaip buvo prieš Rusijos energetinio teroro pradžią. Reikia laiko“, – pažymėjo Vladymyras Zelenskis.

Naujas sprogimas Rusijos teritorijoje – už maždaug 90 km nuo sienos su Ukraina, Rusijos Belgrodo srityje įsiliepsnojo didelis gaisras. Vietos gyventojai kalba apie ataką iš oro, mat gaisras esą kilo po garso, primenančio sprogimą. Kiti šaltiniai tikina, kad esą regione dirbo oro gynyba. Rusijos valdžia kol kas nekomentuoja šio incidento. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose kadruose matyti didelis juodų dūmų stulpas virš miesto.

V. Zelenskis toliau renka pasaulio apdovanojimus. Svarbiausias Europos politinis leidinys „Politico“ Ukrainos prezidentą paskelbė įtakingiausiu Europos žmogumi, o Putinui atiteko metų nevykėlio titulas.


Šiame straipsnyje: karaskaras UkrainojeciviliaižudymaiLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių