Quantcast

Amsterdamo centre pašautas apie nusikaltimus rašantis olandų žurnalistas

Garsus apie nusikaltimus rašantis olandų žurnalistas antradienį vakare buvo pašautas Amsterdamo centre ir skubiai nuvežtas į ligoninę.

Į nukentėjusiųjų vardu dažnai kalbantį žurnalistą ir televizijos laidų vedėją Peterį R. de Vriesą (Peterį R. de Vrisą) šauta iki penkių kartų, taip pat ir į galvą, sakė liudininkai.

Amsterdamo merė Femke Halsema (Femkė Halsema) skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje sakė, kad 64 metų žurnalistas „kovoja dėl savo gyvybės“.

Policija pranešė, kad areštuoti trys žmonės, tarp jų įtariamas užpuolikas, bet Nyderlanduose neįprastai brutalaus žurnalisto užpuolimo galimų motyvų nenurodė.

Laikinasis premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) spaudos konferencijoje Hagoje sakė, kad atviras žurnalisto užpuolimas gatvėje yra „šokiruojamas ir nesuvokiamas“.

„Tai išpuolis prieš drąsų žurnalistą ir, tuo pačiu, prieš... mūsų demokratijai ir įstatymo viršenybei labai svarbią spaudos laisvę“, – sakė jis.

P. R. de Vriesas, giriamas už drąsius pranešimus apie Nyderlandų nusikaltėlių pasaulį, anksčiau antradienį pasirodė per Amsterdame nufilmuotą televizijos laidą.

„Tai juoda diena – ne tik Peteriui R. de Vriesui artimiems žmonėms, bet ir spaudos laisvei“, – žurnalistams sakė teisingumo ministras Ferdinandas Grapperhausas (Ferdinandas Graperhausas).

Policijos viršininkas Frankas Paauwas (Frankas Pauvas) sakė, kad du įtariamieji, tarp jų galimas šaulys, buvo sulaikyti greitkelyje 50 km į pietus nuo miesto sustabdžius jų automobilį, o trečias – Amsterdame.

Ch. Michelis: olandų žurnalisto užpuolimas – „ataka prieš mūsų vertybes“ 

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) trečiadienį griežtai pasmerkė išpuolį prieš olandų kriminalinių naujienų žurnalistą.

„Tai nusikaltimas prieš žurnalistiką ir ataka prieš mūsų demokratijos bei teisės viršenybės vertybes. Toliau atkakliai ginsime spaudos laisvę“, – parašė Ch. Michelis socialiniame tinkle „Twitter“.

Liudininkai sakė, kad į 64 metų P. R. de Vriesą buvo šauta iki penkių kartų, taip pat ir į galvą. Amsterdamo merė Femke Halsema (Femkė Halsema) pranešė, kad šiuo metu žurnalistas ligoninėje „kovoja dėl savo gyvybės“.

Policija informavo, kad dėl išpuolio sulaikyti trys žmonės, tarp jų įtariamas užpuolikas, bet Nyderlanduose neįprastai brutalaus žurnalisto užpuolimo galimų motyvų nenurodė.

P. R. de Vriesas seniai buvo laikomas galimu nusikaltėlių taikiniu. Policija ir prokurorai antradienį vakare atsisakė komentuoti, ar 64 metų reporteriui buvo skirta policijos apsauga.

Pastaruoju metu P. R. de Vriesas buvo vieno liudytojo svarbioje byloje prieš įtariamą nusikaltėlių gaujos lyderį patarėjas ir patikėtinis.

Numanomas gaujos lyderis Ridouanas Taghi (Riduanas Tagis) 2019 metais buvo iš Dubajaus išduotas Nyderlandams ir šiuo metu yra kalėjime. Jis teisiamas drauge su 16 kitų įtariamųjų.

Karalius Willemas Alexanderis (Vilemas Aleksanderis) ir karalienė Maxima (Maksima) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė paramos žurnalistui žinutę ir sakė, kad „žurnalistai turi galėti be grėsmės dirbti savo svarbų darbą“.

P. R. de Vriesas 2008-aisiais laimėjo televizijos apdovanojimų „Emmy“ tarptautinį prizą už laidą apie JAV paauglės Natalee Holloway (Natali Holovėj) dingimą per atostogas Nyderlandams priklausančioje Karibų saloje Aruboje 2005 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

It

It portretas
Kaune reikaliukai.Reikia su liemene vaiksciot aisku galvos neapsaugos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių