Quantcast

Afganistano sostinėje smarkus sprogimas: sužeista per 100 žmonių

  • Teksto dydis:

Talibams pirmadienį susprogdintus galingą bombą Afganistano sostinės rajone, kur įsikūrę nemažai kariuomenės ir vyriausybės įstaigų, žuvo mažiausiai vienas žmogus ir dar per 100 buvo sužeista, mažiausiai ketvirtadalis jų – vaikai.

Po sprogimo rytinio piko metu sostinės Puli Mahmudo Chano rajone užpuolikai šturmavo vieną ten esantį pastatą ir susirėmė su specialiosiomis pajėgomis. Atsakomybę už ataką prisiėmė Talibanas.

„Pirmiausia sprogo automobilyje buvusi bomba, o tada keli užpuolikai užėmė vieną pastatą. Rajoną aptvėrė policijos specialiosios pajėgos, kurios duoda atkirtį užpuolikams“, – anksčiau sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasratas Rahimi (Nasratas Rahimis).

Po sprogimo, per kurį dviejų kilometrų spinduliu drebėjo pastatai, virš rajono pakibo didžiulis dūmų debesis.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, per ataką mažiausiai vienas žmogus žuvo, dar 105 buvo sužeisti, įskaitant 26 vaikus ir penkias moteris.

Televizija „al Jazeera, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos informacija, nurodė, kad žuvusiųjų yra mažiausiai 10.

Sėdėjome biure, kai ant mūsų užgriuvo pasaulis.

Socialiniuose tinkluose pasirodė, kaip pranešama, ligoninėje darytų nuotraukų, kuriose matyti sprogimo priblokšti uniformuoti vaikai, ligoninėje tebelaikantys rankose knygas.

Kaip sakoma Švietimo ministerijos pranešime, per išpuolį buvo apgriautos penkios mokyklos. Ministerija ragina „visas susirėmime dalyvaujančias šalis užtikrinti mokinių, mokytojų, švietimo darbuotojų ir mokyklų saugumą“.

Ataka buvo surengta praėjus vos dviems dienoms po to, kai Talibanas pradėjo septintą derybų ratą su JAV pareigūnais Katare, Vašingtonui siekiant persilaužimo prieš spalį numatytus Afganistano prezidento rinkimus.

Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas (Zabiula Mudžahidas) paskelbė pareiškimą, kad kovotojai taikėsi į Gynybos ministerijos pastatą minimame rajone, kurį greitai blokavo afganų pajėgos. Tęsiantis susišaudymui, virš jo skraidė kariniai sraigtasparniai.

Pareigūnai atakos taikinio nepatvirtino. Rajone, kur driokstelėjo sprogimas, esama svarbių karinių ir vyriausybinių pastatų. Viename iš jų įsikūrusios Afganistano žvalgybos agentūra ir Gynybos ministerija, rajone taip pat yra Afganistano futbolo federacijos ir Afganistano kriketo tarybos būstinės.

Pasak N. Rahimi, rajoną apsupo specialiųjų pajėgų pareigūnai. Jie apšaudė užpuolikus ir mažiausiai du iš jų nukovė.

Scanpix nuotr.

„Saugumo pajėgos taip pat išgelbėjo 210 civilių iš aplinkinių pastatų“,  – nurodė jis.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pasakojo, kad po sprogimo prasidėjęs susirėmimas tęsėsi beveik septynias valandas,  jie girdėjo šūvius bei daugybę mažesnių sprogimų.

„Sėdėjome biure, kai ant mūsų užgriuvo pasaulis“, – sakė Zaheras Usmanas, dirbantis Kultūros ministerijos padalinyje, kuris, pasak jo, yra vos už 150 m nuo sprogimo vietos.

Atrodo, kad sprogimas įvyko netoli pastato „Gulbahar Tower“, kuriame įsikūrusios parduotuvės ir butai, sakė Z. Usmanas. Šis pastatas yra šalia Gynybos ministerijos.

Futbolo federacijos atstovas spaudai Shamsas Amini (Šamsas Aminis) naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprogimas įvyko šalia federacijos būstinės vartų.

„Dalis mūsų kolegų įstrigę viduje, mums pranešta, jog esama sužeistų žmonių. Kol kas nežinome, ar užpuolikai užėjo į vidų“, – sakė jis.  

Netoliese įsikūrusios televizijos „Shamshad“, kuri buvo atakuota 2017 metais, reportaže matyti stiklo šukės ir redakcijai padaryta žala, bet nurodoma, kad redakcija nebuvo šio išpuolio taikinys.

Sprogimas įvyko dvi dienos po to, kai Talibanas ir JAV Kataro sostinėje Dohoje pradėjo septintą taikos derybų ratą, Vašingtonui siekiant proveržio prieš rugsėjį įvyksiančius Afganistano prezidento rinkimus. Kol kas nepatvirtinta, kad derybos po šio išpuolio tęsis.

Afganistano sostinėje dar nesibaigus išpuoliui Talibano atstovas Dohoje dar kartą pakartojo, kad sukilėliai nesiderės su Kabulu.

Scanpix nuotr.

„Kai dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams bus nustatytas užsienio pajėgų išvedimo kalendorius, tada mes pradėsime derėtis su Afganistano šalimis, bet nesikalbėsime su Kabulo administracija kaip su vyriausybe“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Suhailas Shaheenas (Suhailas Šahinas).

Vienas svarbiausių derybų klausimų – per kiek laiko JAV ir kitų užsienio šalių kariai turėtų palikti šalį po daugiau nei 17 metų trunkančio konflikto. Tačiau Afganistane kyla būgštavimų, kad Vašingtonui suskubus išvesti kariuomenę iš šalies susidarys įspūdis, kad kovotojai atgauna tam tikrą valdžią.

Savo ruožtu Talibanas turės užtikrinti, kad  Afganistanas niekada nebesuteiktų prieglobsčio teroristams, pajėgiems rengti išpuolius visame pasaulyje, prisimenant teroristų tinklą „al Qaeda“ ir 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas JAV.

Tačiau JAV pareigūnai, turėdami galvoje ir derybas tarp afganų politinių grupuočių, sako, kad „nieko nėra suderinta, kol viskas nėra suderinta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yra

yra portretas
prielaida kad kazkoku talibu vardu tai daro uz spec t nes nenori kad salis atsigautu o isaiskint kas kaltas nera kam nes ziniasklaida irgi kreiva....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių