Quantcast

Milijonai ukrainiečių palikti be šildymo, vandens ir elektros: žiema taps masinio naikinimo ginklu?

  • Teksto dydis:

Per užvakarykštę ataką rusai iš bombonešių ir laivų Azovo jūroje paleido apie 70 raketų, kurios pataikė į svarbius Kyjivo elektros sistemos objektus, yra žuvusių, pasakojama LNK reportaže. 

Masinės atakos tolimojo nuotolio raketomis, atrodo, virto pagrindiniu naujojo karinės kampanijos Ukrainoje vado generolo Sergejaus Surovikino kariavimo metodu. Prieš tai jis vadovavo Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgoms. Per užvakarykštę ataką rusai iš bombonešių ir laivų Azovo jūroje paleido apie 70 raketų. Dėl tokio masinio antskrydžio Ukrainos priešraketinė gynyba sugebėjo numušti apie 50. Bet dar 20 su savo kelis šimtus kilogramų sveriančiomis bombomis pataikė į svarbius elektros sistemos objektus.

„Aš ten buvau, girdėjau skrendančio objekto garsą. Maniau, kad tai naikintuvas ir po kelių akimirkų nugriaudėjo sprogimas, – pasakojo Kyjivo gyventojas Volodymyras, – Pamačiau blyksnį ir pajutau sprogimo bangą.“

„Kaip tik norėjau išeiti iš metro. Kylant eskalatoriumi išgirdau sprogimą. Tada staiga dingo elektra. Kai išlipau iš mero, pamačiau dūmų stulpą. Kai priėjau, jau buvo policija ir žmonių neprileido. Tikras siaubas“, – išgyvenimais dalinosi kitas kyjivietis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Per antskrydį visoje Ukrainoje žuvo mažiausiai 10 civilių, o milijonai ukrainiečių, tarp jų sostinės Kyjivo gyventojai, liko be elektros, šildymo ir vandens. Taip pat ir Kyjivo ligoninės.

„Darėme operaciją su dirbtine kraujo apytaka, išsijungė šviesa“, – pasakojo vienos Kyjivo ligoninės chirurgas.

Chirurgai operuoja naudodami savo šviestuvus ant kaktos. Vožtuvų protezavimo operacija – su lemputėmis ir akumuliatoriais. Laimė, vaikui operaciją pavyko užbaigti sėkmingai. Po tokių įvykių Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė skubiai sukviesti Saugumo tarybos posėdį Niujorke. Ir, nepaisant rusų protestų, gavo teisę pasisakyti vaizdo ryšiu.

V. Putinas aiškiai nori panaudoti žiemą kaip masinio naikinimo ginklą. Bet jam tai nepavyks, nes JAV skirs Ukrainai dar 400 mln. dolerių karinės paramos.

Amerikos atstovės nuomone, V. Putinas aiškiai nori panaudoti žiemą kaip masinio naikinimo ginklą. Bet jam tai nepavyks, nes JAV skirs Ukrainai dar 400 mln. dolerių karinės paramos. Rusų atstovas savo ruožtu priminė ukrainiečiams, kad po to, kai Rusija užgrobė Krymą, Ukraina uždraudė parduoti Krymui savo elektrą.

„Tiksliaisiais ginklais smogėme į energetikos infrastruktūrą, kuri naudojama Ukrainos dalinių kariniam aprūpinimui vakarietiška ginkluote, užtikrina logistinę paramą ir ryšius su Ukrainos kariniais daliniais“, – kalbėjo Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia.

Kita vertus, Ukrainos karinė žvalgyba prognozuoja, kad tokiu tempu eikvodami brangių tolimojo nuotolio raketų atsargas, rusai artimiausiomis savaitėmis galės surengti ne daugiau trijų ar keturių tokių atakų. Nors skandalingais grasinimais atominiu ginklu pagarsėjęs V. Putino dubleris Dmitrijus Medvedevas tikina, kad raketų rusams pakaks. Eiliniai Ukrainos gyventojai sako, kad ir be šviesos mato, kokie niekšai yra maskoliai ir jų kariuomenė. Jie ieško ir randa sprendimų paprastesnėms problemoms. Pavyzdžiui, Odesoje galima išsidžiovinti plaukus parduotuvėje. O tiems, kurie neturi elektros namuose, siūlomi receptai, kuriems nereikia jokios viryklės.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras Ukrainoježiemažuvo civiliaiRusijos ataka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių