Quantcast

15 metų po Beslano tragedijos: aukų artimieji dar tikisi sąžiningo tyrimo

  • Teksto dydis:

2004 metais Beslano tragedijos aukų artimieji sekmadienį pareiškė vis dar besitikintys iš Rusijos valdžios „objektyvaus tyrimo“ ir perspėjo, kad tragedija gali pasikartoti.

Sekmadienį sukanka 15 metų nuo žudynių Beslano mokykloje, kuomet čečėnų kovotojai paėmė įkaitais daugiau nei 1100 žmonių ir laikė juos mokyklos sporto salėje, visame pastate pritvirtinę sprogmenų.

Po tris dienas trukusių bevaisių derybų saugumo pajėgos šturmavo pastatą: tuomet žuvo 334 žmonės, įskaitant 184 vaikus. Europos Žmogaus Teisių Teismas 2017 metais pripažino, kad Rusija anuomet padarė „rimtų klaidų“ kalbant apie prevenciją ir perteklinės jėgos panaudojimą. Teismas paragino Maskvą imtis priemonei tiesai nustatyti ir pasmerkė jos įvykdytus pažeidimus.

„Deja, nė vienas Europos teismo sprendimo punktas nebuvo įvykdytas, ir dėl to yra labai liūdna, – sakė Beslano motinų grupei vadovaujanti Susana Dudijeva, sekmadienį dalyvavusi šiai tragedijai skirtoje apvalaus stalo diskusijoje. – Vis vėl ir vėl grįžtame prie 2004 metų rugsėjo 1-3 d. d., nes vis dar yra baltų puslapių, vis dar yra klausimų... Mes nerimaujame, kad ne viskas yra padaryta, nes nėra objektyvaus tyrimo.“

„Mes bijome, kad tai gali pasikartoti. Mes dar kartą paraginsime tyrimo tarnybas pradėti naują tyrimo dėl Beslano išpuolio“, – sakė ji.

Tragedijos metinių dieną mokyklos sporto salėje buvo surengta ceremonija ir religinės apeigos. Dabar čia yra memorialas, kuriame kiekvienais metais susirenka daugybę gedinčių žmonių, atnešančių minkštų žaislų, žvakučių ir raudonų gvazdikų.

EŽTT nutartyje, kurią Rusija atmetė, nurodoma, kad Rusijos valdžia turėjo informacijos apie planuojamą išpuolį, tačiau ne tik nesiėmė priemonių užkirsti jam kelią, bet ir nepadidino saugumo ir neperspėjo visuomenės.

Be to, saugumo operacijai buvo prastai vadovaujama, o galiausiai pastate, kuriame, buvo daug įkaitų, buvo panaudota sunkioji ginkluotė.

Teismas paragino imtis priemonių ir „išmokti praeities pamokas“ bei „užkirsti kelią panašiems pažeidimams ateityje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepataikė Lietuvos valdžia tada pasirinkti į draugus teroristus, apsijuokė prieš visą pasaulį...

Bet kas

Bet kas portretas
Yra idomu, kodel LT sauda palaiko Basajevo teiginius. Po Nord-Ost išpuolio nuo jo nusisuko net jav.

Vangai

Vangai portretas
Dauguma tu tvariu teroristu prisidengenčiu nesčiom moterym, vaikais, senuoliais buvo ingušai o čičenas basaevas organizavo visa tai. Palauksiu kol ant savo FB avatarkes užsimesi eiline velevele we#all tvariu myletojau.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių