Quantcast

Naujas išpuolis Volgograde: troleibuse bombą turbūt detonavo mirtininkas (papildyta)

  • Teksto dydis:

Šis išpuolis įvykdytas kitą dieną po to, kai susisprogdinus vienai mirtininkei Volgogrado pagrindinėje geležinkelio stotyje žuvo bent 17 žmonių.

Šrapnelio pripildytą sprogstamąjį užtaisą pirmadienį viename troleibuse Rusijos pietiniame Volgogrado mieste veikiausiai detonavo mirtininkas, nurodė Tiriamojo komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas.

Panaudota 4 kg trotilo

"Preliminariai galima sakyti, kad sprogstamąjį užtaisą detonavo teroristas mirtininkas - vyras, kurio kūno fragmentai buvo paimti ir pasiųsti genetinei ekspertizei, siekiant nustatyti jo tapatybę", - nurodė Tiriamojo komiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad detonuota bomba pagal savo galią atitinka maždaug 4 kg trotilo.

"Pagal pirminius duomenis, sprogstamojo užtaiso galia atitinka ne mažiau nei 4 kg trotilo - kaip ir sprogstamasis užtaisas, (detonuotas sekmadienį Volgogrado) geležinkelio stotyje). Į jį buvo pridėta žalojančių elementų", - sakė V.Markinas.

"Iš troleibuso liko beveik vien tik karkasas - stogo nebeliko. Sprogimas buvo toks galingas, kad išdaužė langus priešais esančiame penkiaaukščiame name", - pridūrė jis.

Pasak jo, pirmadienį įvykdytas sprogdinimas troleibuse buvo labai panašus į sekmadienio išpuolį geležinkelio stotyje, o abiejose bombose panaudotas toks pats šrapnelis.

„Viename ir kitame sprogstamajame užtaise žalojantys elementai identiški – tai patvirtina tyrimo versiją, jog abu šie teroro aktai yra tarpusavyje susiję, – aiškino V.Markinas. – Galbūt jie (sprogstamieji užtaisai) buvo gaminami vienoje vietoje.“

„Tyrėjai mano, kad teroro akto laikas ir vieta buvo pasirinkti neatsitiktinai, nes tuo maršrutu Kačinskio rajone visada važinėja daug žmonių, įskaitant netoliese esančių švietimo įstaigų studentus“, – pridūrė atstovas, komentuodamas išpuolį troleibuse.

 

 

Žuvusiųjų padaugėjo

„Deja, žuvusiųjų padaugėjo iki 14 žmonių“, – O.Salagajus pirmadienį sakė valstybinei televizijai „Rossija 24“.

Pasak jo, dar 28 žmonės buvo sužeisti.

Teigiama, kad tarp žuvusiųjų – vienas kūdikis.

„Į 25-ąją greitosios pagalbos ligoninę buvo atvežti 14 nukentėjusiųjų. Sužeistas vienerių metų amžiaus vaikas atvežtas į 7-ąją ligoninę“, – nurodė šaltinis.

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kurio Juodosios jūros kurorte Sočyje vasarį vyks žiemos olimpinės žaidynės.

Sprogimas troleibuse nugriaudėjo apie 8 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku Dzeržinskio rajone, maždaug už 50 metrų nuo vienos stotelės, paskelbė VRM.

„Visas troleibusas nuniokotas; tikslaus aukų skaičiaus kol kas neįmanoma įvardyti. Įvykio vietoje dirba kinologai ir sprogmenų ekspertai“, – sakė vietos VRM atstovė Svetlana Smolianinova.

Kaip pranešama, galingo sprogimo banga išdaužė langus aplinkiniuose pastatuose.

Šis išpuolis įvykdytas kitą dieną po to, kai susisprogdinus vienai mirtininkei Volgogrado pagrindinėje geležinkelio stotyje žuvo bent 17 žmonių.

Rusijos pietiniame Volgogrado mieste viename troleibuse pirmadienį nugriaudėjusio sprogimo labiausiai tikėtina priežastis - teroro išpuolis, pareiškė Nacionalinis antiteroristinis komitetas (NAK).

"Viena iš tikėtinų versijų yra troleibuso salone padėto sprogstamojo užtaiso detonacija", - sakoma NAK pranešime, kurį išplatino naujienų agentūra "Interfax".

NAK operacijų štabo viršininkas į incidento vietą išsiuntė Federalinės saugumo tarnybos (FSB), Vidaus reikalų ministerijos ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnus. Sprogimo vietoje gatvės buvo uždarytos, o tyrėjai ir FSB sprogmenų ekspertai aiškinasi šio incidento aplinkybes.

Galingas sprogimas visiškai sunaikino troleibuso korpusą, o padaryta žala rodo, kad sprogmuo veikiausiai detonavo salono centre, sakė incidento vietoje esantis vienas televizijos "Rossija 24" korespondentas.

"Troleibuso langų ir sienelių visiškai neliko; karkasas sunaikintas. Sprogstamasis užtaisas buvo padėtas kažkur šios transporto priemonės viduryje", - nurodė žurnalistas.

Pasak jo, įvykio vietoje matosi gulintys žuvusiųjų palaikai, kuriuo sprogimo banga išmetė iš troleibuso.

Tiesioginio eterio reportaže korespondentas sakė, kad sprogimas driokstelėjo 15-ojo maršruto troleibuse, važiavusiame iš vieno Volgogrado "miegamojo" rajono į centrą. Tragedija įvyko per rytinį eismo piką, kai žmonės važiavo į darbą, o troleibusas buvo sausakimšas, sakė "Rossija 24" reporteris.

Incidento liudininkai sakė, kad sprogimo trenksmas girdėjosi už kelių kilometrų.

Nerimas dėl olimpiados

Naujas išpuolis dar labiau didina nerimą žiemos olimpinių žaidynių, kurios vasario 7 dieną prasidės Juodosios jūros kurorte Sočyje, esančiame už 690 kilometrų į pietvakarius nuo Volgogrado ir netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono.

Rusijos tyrėjai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl numanomo teroro akto, taip pat dėl neteisėto ginklų laikymo, Tiriamojo komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė šalies naujienų agentūroms.

Kitas šaltinis sakė valstybinei naujienų agentūrai ITAR-TASS, kad bombą galėjo detonuoti mirtininkas, tačiau ši prielaida dar nėra patvirtinta.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau informuotas apie naują ataką Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovo Michailo Bortnikovo, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tuo tarpu sekmadienį Volgogrado pagrindinėje geležinkelio stotyje mirtininkei detonavus bombą žuvo 17 žmonių, o tas išpuolis padidino nuogąstavimus dėl saugumo, likus vos šešios savaitėms iki Sočio olimpiados atidarymo.

Tos atakos aukų padaugėjo nuo 16 iki 17, kai naktį mirė dar vienas iš sužeistųjų, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Miestas, kuris Sovietų Sąjungos laikais buvo vadinamas Stalingradu, jau anksčiau šiais metais buvo tapęs atakų taikiniu: spalio 21 dieną šeši žmonės žuvo viename sausakimšame autobuse susisprogdinus mirtininkei, palaikiusiai ryšius su islamistais.

Kovotojų smūgiai tebėra kasdienybė Šiaurės Kaukaze, kuriame dauguma gyventojų yra musulmonai. Tačiau sprogdinimai Volgograde kelia itin didelį susirūpinimą valdžiai, nes jie buvo įvykdyti daugiau nei milijoną gyventojų turinčiame mieste, esančiame Rusijos širdyje.

Šiaurės Kaukazo kovotojų vadas Doku Umarovas, siekiantis įkurti islamo valstybę tame regione, įsakė sukilėliams taikytis į civilius gyventojus už regiono ribų ir sutrikdyti olimpiadą.

Sekmadienį Volgogrado geležinkelio stotį sudrebinęs sprogimas pagal aukų skaičių buvo didžiausias Rusijoje nuo sprogdinimo Maskvos Domodedovo oro uoste 2011-ųjų sausį, per kurį žuvo 37 žmonės.

Tyrėjai nurodė, kad mirtininkė detonavo bombą, kai buvo sustabdyta policijos pareigūno prie metalo ieškiklio, įrengto prie centrinio įėjimos į geležinkelio stotį, kurioje tuo metu buvo daug žmonių, vykstančių švęsti artėjančių Naujųjų metų.

Rusijos VRM nurodė nedelsiant nurodžiusi padidinti saugumo parengtį didelėse traukinių stotyse ir oro uostuose visoje šalyje.

Volgogrado vyriausybė taip pat paskelbė padidintą saugumo parengtį dėl tikėtinų teroro išpuolių tame regione per ateinančias 15 dienų.

Sprogdintojos mirtininkės Rusijoje dažnai vadinamos „juodosiomis našlėmis“. Tai moterys, kurios išpuoliais prieš civilius rusus nori atkeršyti už savo artimųjų mirtį kovose Šiaurės Kaukaze.

Moterys sprogdintojos ne kartą smogė taikiniams Rusijoje per jau 14 metų trunkantį V.Putino vadovavimą. „Juodosios našlės“ yra atsakingos už dviejų keleivinių lėktuvų, kurie 2004 metais kelių minučių intervalu pakilo iš Maskvos oro uosto, susprogdinimą. Per tą išpuolį žuvo maždaug 90 žmonių.

2010 metų kovo mėnesį mirtininkės sukėlė sprogimus dviejose Maskvos metropoliteno stotyse, per kuriuos žuvo daugiau nei 35 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai gaila

Labai gaila portretas
nukenttėjusių ir žuvusių žmonių, bet Rusija vieną kartą irgi turi suprasti, kad Šiaurės Kaukazas nnėra Rusija, o okupuotos ir aneksuotos teritorijos.

....

.... portretas
Tegul jie save naikina, to nusipelnė. Dar komentuojančius sovietikus į tą rojų išsiųsti būtų neprošalį...

faktai

faktai portretas
Masonu mafija kersija uz tai,kad nepavyko uzgrobti Ukrainos,nors ir paleido chodorkovski bet prakeikti masonai vistiek suvare peili i nugara,nors ir susitarta buvo. Siaip jie net savus zudo,pvz:tie spec pajegu kariai kur "likvidavo bin ladena" "netycia" buvo numusti skrendant sraigtasparniu,zuvo visi,o vienas,kurio tuo metu ten nebuvo, "atsitiktinai" zuvo nuo "prieso" kulkos i galva. Kitas pvz: jankiu prezidentas turi buti gimes jav,bezdzione bardakas jabama issiperejo Afrikoj,viena Kalifornijos pareigune suklastojo jam gimimo liudijima,veliau ji irgi "netycia" zuvo nedidelio privataus lektuvo avarijoje,kai kiti likusieji 7 ar 8 skride tuo lektuvu net nesuzeisti liko. Didziausi teroristai gyvna jav ir izraelyje. Vis dar norit jiems tarnauti? Taip jau gyvenime yra,krauju aplaistytos gerybes laimes nenesa,tik atima. Ateis jau greit ir zudiku eile.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių