Quantcast

UNICEF: aviacijos smūgiai Sirijos mokyklai – karo nusikaltimas

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų vaikų agentūra UNICEF ketvirtadienį pareiškė, kad aviacijos smūgiai prieš vieną mokyklą sukilėlių kontroliuojamoje Sirijos Idlibo provincijoje, nusinešę dešimtis moksleivių gyvybių, yra potencialus karo nusikaltimas.

Kaip nurodo UNICEF, per šią „pasipiktinimą keliančią“ ataką trečiadienį žuvo 22 vaikai ir šeši jų mokytojai. Agentūra pridūrė, kad šie antskrydžiai tikriausiai yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka prieš mokyklą nuo Sirijos karo pradžios prieš beveik šešerius metus.

Per virtinę aviacijos smūgių Haso miestelyje trečiadienio vidurdienį buvo pataikyta į mokyklos kompleksas, kai vaikai rinkosi lauke, ruošdamiesi eiti namo.

Viena savanoriška Sirijos civilinės gynybos gelbėtojų organizacija ir Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ketvirtadienį pranešė, kad žuvo mažiausiai 35 žmonės, daugiausia vaikai. Iš pradžių buvo skelbiama, kad žuvusiųjų yra 22.

Civilinės gynybos pareigūnai sakė, kad atakuotame rajone yra dvi mokyklos.

UNICEF vykdomasis direktorius Anthony Lake'as (Entonis Leikas) šiuos smūgius pavadino „ keliančiais pasipiktinimą“ ir pridūrė, kad jeigu šios atakos buvo tyčinės atakos, jos laikytinos karo nusikaltimu.

„Šis naujausias žiaurus nusikaltimas gali būti daugiausiai aukų pareikalavusi ataka prieš mokyklą nuo pat karo pradžios prieš daugiau kaip penkerius metus, – sakoma A.Lake'o pareiškime. – Kada pasaulio pasibjaurėjimui tokiu barbariškumu prilygs reikalavimai, kad tai liautųsi?“

Idlibas yra pagrindinis Sirijos opozicijos bastionas, bet šioje provincijoje taip pat veikia nemažai radikalių grupių. Šią šiaurinę provinciją reguliariai atakuoja Sirijos ir Rusijos karo lėktuvai, taip pat JAV vadovaujama koalicija, kuri taikosi į „Islamo valstybės“ (IS) kovotojus. Vienas aktyvistas iš Haso pranešė, kad trečiadienį minimam gyvenamajam rajonui teko maždaug 10 aviacijos smūgių.

UNICEF nurodė, kad nuo 2016 metų pradžios patvirtino mažiausiai 38 atakas prieš mokyklas visoje Sirijoje – ir vyriausybės valdomuose rajonuose, ir sukilėlių kontroliuojamose teritorijose. Prieš trečiadienio ataką šiais metais per tokias atakas buvo žuvę 32 vaikai, sakė UNICEF atstovė Juliette Touma (Žiuljet Tuma).

2015 metais buvo užfiksuota 60 atakų prieš mokyklas.

Pasak J.Toumos, 2015-aisiais dėl Sirijos konflikto žuvo 591 vaikas, taip pat ir per smūgius mokykloms.

„Sirijoje kas trečia mokykla nebegalima naudotis, nes jos yra apgadintos sunaikintos, naudojamos kariniams tikslams arba jose apgyvendinti perkeltieji asmenys“, – sakė ji naujienų agentūrai AP iš Amano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių