Quantcast

Švedijos teismas paliko galioti J. Assange arešto orderį

Švedijos teismas trečiadienį paliko galioti „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) arešto orderį dėl įtarimų lytine prievarta.

Šis 43 metų australas jau dveji metai slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, siekdamas išvengti išdavimo Švedijai.

Švedijos prokurorai nori apklausti J.Assange'ą dėl įtarimų, kuriuos pareiškė dvi buvusios „WikiLeaks“ savanorės.

Arešto orderis buvo išduotas 2010-ųjų pabaigoje, dėl įtarimų išžaginimu ir kėsinimusi išžaginti tais pačiais metais. J.Assange'as visus kaltinimus neigia ir nuo pat savo arešto Didžiojoje Britanijoje 2010-ųjų gruodį visomis teisinėmis priemonėmis siekė išvengti ekstradicijos.

2012 metų birželį, išnaudojęs britų teismuose visas teisines galimybes, J.Assange'as pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje.

Jis sako nuogąstaujantis, kad išsiuntimas į Švediją būtų pretekstas perkelti jį į Jungtines Valstijas, kur „WikiLeaks“ sukėlė didžiulį triukšmą paskelbdama tūkstančius slaptų dokumentų apie užkulisinę vyriausybių visame pasaulyje veiklą.

„Apskritai apygardos teismas vertina, kad arešto orderio priežastys atsveria ... neigiamą poveikį, kurį ši priemonė sukelia Julianui Assange'ui, – sakė apygardos teisėja Lena Egelin. – Todėl jo toliau turėtų būti ieškoma“.

J.Assange'o advokatai sakė, kad orderį reiktų tuojau pat anuliuoti, nes jo negalima įvykdyti, kol J.Assange'as yra ambasadoje, o švedų prokuroras neapsvarstė galimybės apklausti jį Londone.

Vienas jo advokatų Thomas Olssonas (Tomas Olsonas) sakė, kad apskųs sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių