Quantcast

Serbų nacionalistas V. Šešelis grįžo namo – nelaisvėje praleido dešimtmetį

  • Teksto dydis:

Daugiau nei dešimtmetį nelaisvėje Hagoje išbuvęs serbų nacionalistas Vojislavas Šešelis dėl prastos sveikatos buvo paleistas ir trečiadienį grįžo namo, taip ir nesulaukęs nuosprendžio ilgai užtrukusioje karo nusikaltimų byloje.

Už karo nusikaltimus Hagoje įsikūrusiame Tarptautiniame baudžiamajame teisme buvusiai Jugoslavijai (TBTJ) teisiamą V.Šešelį pasitiko keli šimtai jo šalininkų.

Pasak Serbijos gydytojų, V.Šešelis serga žarnyno vėžiu, kuris išplito į kepenis.

Dėl šio ultranacionalisto sugrįžimo Serbijos vyriausybė pasijuto gana nepatogiai.

V.Šešelis buvo dabartinio prezidento Tomisalvo Nikoličiaus ir prezidento Aleksandro Vučičiaus politinis mokytojas ir artimas draugas. Tačiau 2008 metais jie abu pasitraukė iš tuomet opozicinės ultranacionalistinės Serbijos radikalų partijos (SRP) ir parėmė šalies stojimo į Europos Sąjungą pastangas.

2012 metais į valdžią atėję M.Nikoličius ir A.Vučičius dabar mėgina atsiriboti nuo V.Šešelio, kuris yra ultranacionalizmo, įžiebusio Balkanų karus 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, šalininkas. Iš viso per šį konfliktą žuvo daugiau nei 120 tūkst. žmonių.

Ilgus metus didžiausia Serbijoje buvusi V.Šešelio radikalų partija po N.Nikoličiaus ir A.Vučičiaus pasitraukimo neteko vietos parlamente. Tačiau V.Šešelį ir dabar palaiko Serbijos radikalai, kurie šeštadienį žada surengti demonstraciją Belgrado centre.

V.Šešelis 2003 metais pasidavė Hagos tribunolui, kuris jam pateikė kaltinimus dėl žudynių kurstymo savo „neapykantos kalbomis“ per 10-ojo dešimtmečio Balkanų karus Bosnijoje ir Kroatijoje. Jam buvo pateikti trys kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir šeši dėl karo nusikaltimų, tarp jų dėl persekiojimų, deportavimų, nužudymų ir kankinimų.

Vis tik V.Šešelio laikymas nelaisvėje 12 metų sulaukė kritikos. Teismo procesą stabdė paties V.Šešelio keliamos kliūtys, o nuosprendis, kuris dabar gali jau nebūti paskelbtas, buvo atidėtas dėl teisėjų kaitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių