Quantcast

Serbijoje minimos 15-osios NATO bombardavimų kampanijos metinės

Serbija pirmadienį mini 15-ąsias NATO bombardavimų kampanijos, kuria siekta sustabdyti Slobodano Miloševičiaus režimo susidorojimą su nepriklausomybės siekiančiais Kosovo albanais, metines.

11-a savaičių trukusi operacija buvo pirmoji didelė Šiaurės Atlanto aljanso oro kampanija Europoje, kuri tebėra giliai įsirėžusi Serbijos visuomenės atmintyje nepaisant vyriausybės pastangų judėti į priekį.

1999 metų kovo 24 dieną NATO, neužsitikrinusi Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pritarimo, pradėjo oro operaciją, kai S.Miloševičius nepakluso raginimams nutraukti serbų pajėgų vykdomas represijas prieš etninių albanų partizanus, kovojančius už Kosovo nepriklausomybę.

NATO lėktuvai 78 dienas bombardavo serbų karinius ir civilinius taikinius visoje šalyje, įskaitant Kosovą ir Serbijos sostinę Belgradą. Ši operacija, per kurią buvo padaryta didžiulė žala infrastruktūrai, nusinešė šimtus gyvybių.

Tikslus civilių aukų skaičius oficialiai nebuvo nustatytas. Serbų pareigūnų vertinimais, žuvo 2 500 žmonių, tuo tarpu teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ skelbia, kad kampanija pareikalavo 500 gyvybių.

Bombardavimas baigėsi birželio 10 dieną, kai Serbija sutiko atitraukti savo pajėgas iš separatistinės provincijos. Kosovas tapo JT protektoratu, o į provinciją užtikrinti saugumo buvo įvestos NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos.

2008-aisiais Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią pripažino daugiau nei 100 valstybių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma iš 28-ių Europos Sąjungos (ES) narių.

Serbija, remiama Rusijos, griežtai atsisakė pripažinti Kosovo atsiskyrimą, tačiau dėl integracijos į ES vis dėlto ėmėsi žingsnių gerinti santykius su Priština.

Pasirašiusi su Priština susitarimą dėl santykių normalizavimo, kuriam tarpininkavo ES, Serbija šių metų sausį pradėjo derybas dėl narystės Bendrijoje.

Tačiau prisiminimai apie 1999-ųjų bombardavimus visuomet bus gyvi Belgrade, nors jis ir pasirinko europinę ateitį.

Serbijoje 15-osioms bombardavimų kampanijos metinėms numatyta virtinė renginių.

Belgrade bus iškilmingai atidarytas parkas, skirtas 16 žmonių, žuvusių per prieštaringą visuomeninio transliuotojo RTS bombardavimą, atminimui.

Mokyklos šiai liūdnai sukakčiai paminėti organizuoja specialias klasės valandėles, o aukščiausi valstybės pareigūnai ketina padėti vainikus kai kuriose NATO subombarduotose vietovėse.

Kosove, kuris taip pat smarkiai nukentėjo nuo bombų, dauguma kurių smogė serbų pozicijoms, šią sukaktį minės tik serbų mažuma, nes albanų, sudarančių daugumą gyventojų požiūriu, ši kampanija padėjo jiems iškovoti nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie

jie portretas
visi vienodiir ciulba graziai bet darbai skiriasi...

Sorena

Sorena portretas
O pasakykit nors vien1 atvejį, kai užteko paprašyti ir suteikė laisvę. Ne taip greitai ta Amerika kiša savo nagus. O be to ačiū dievui, kad ta Amerika egzistuoja, bent nors kiek prisibijo atsilikėliai. Amerika neokupuoja šalių nors po atakų, ne taip kaip Rusija,o tai tarnautumėm Maskvai ir nebūtume net matę kaip žmonės vakaruose gyvena.NATO - JĖGA!!!

Kauns

Kauns portretas
Amerika savo demokratija gali tik ginklu nesti. Kaip kadaise kryziuociai kalaviju visus krikstijo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių