Quantcast

Saudo Arabija ir Vakarų šalys evakavo ambasadas Jemene dėl grėsmės saugumui

  • Teksto dydis:

Saudo Arabija evakavo savo diplomatinį personalą iš Jemeno, kuriame valdžią užgrobė šiitų musulmonų husių kovotojai; kiek anksčiau tą patį padarė Vakarų šalys, uždariusios savo ambasadas dėl gresiančio smurto.

Šitokie sprendimai atspindi sunitų musulmonų daugumą turinčio Jemeno kaimynių priešiškumą Irano remiamiems husiams.

Rijadas sustabdė bet kokią veiklą savo ambasadoje Jemene ir evakavo jos personalą „dėl pablogėjusios saugumo ir politinės padėties“, pranešė penktadienį naujienų agentūra SPA, remdamasi Užsienio reikalų ministerijos pareigūnu.

Vokietija ir Italija, taip pat penktadienį, pranešė uždariusi savo ambasadas Jemene, o dar anksčiau taip pat pasielgė Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Amerikos Valstijos dėl chaoso Jemene, kuriame, rugsėjo mėnesį užėmę sostinę Saną, ginkluoti, husiais vadinami šiitų kovotojai dabar perėmė visą kontrolę, nuvertę vyriausybę praėjusią savaitę.

Vokietijos užsienio reikalų misterijos atstovė sakė, kad Berlynas savo misiją uždarė ketvirtadienį, o personalas išvyko iš jos penktadienį.

„Praėjusiomis savaitėmis husiai užgrobė valdžią – tai yra nepageidautinai pavojinga mums ir gali turėti pasekmių šiam regionui, – pažymėjo ji. – Padėtis kelia didelį nerimą mums Europoje“.

Italija taip pat penktadienį paskelbė uždariusi savo ambasadą saugumo sumetimais. Atšauktas ambasadorius ir personalas, nurodė Užsienio reikalų ministerija Romoje.
Jemeną ištiko politinė suirutė šių metų sausio mėnesį, kai atsistatydino prezidentas ir premjeras, husiams užgrobus prezidento rūmus.

Su „al Qaeda“ siejamiems kovotojams vis dažniau puldinėjant husių pajėgas, JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ketvirtadienį pareiškė, kad Jemenas „griūva mūsų akyse“ ir artėja prie tikro pilietinio karo.

Praėjusį sekmadienį jis paragino Jemene grąžinti į valdžią Vakarų valstybių palaikomą prezidentą Abdrabuh Mansurą Hadi (Abdrabą Mansurą Hadį), kai valdžią sostinėje užgrobė husiais vadinami sukilėliai.

JT tarpininkaujamos derybos dėl politinio sprendimo penktadienį vis dar tebesitęsė Sanoje.

Tūkstančiai Jemeno gyventojų po penktadienio pamaldų rinkosi daugiausia sunitų gyvenamuose miestuose – Taize, Ibe, Bedijoe ir Hudaidoje – kad pasmerktų valdžią šalyje užgrobusius husius.

Saudo Arabija, kaip ir kitos Persų įlankos bendradarbiavimo tarybos šalys, kaltina husius perversmu, kai šie paskelbė praėjusią savaitę paleidę parlamentą ir formuoją naują vyriausybę.

Saugumo Taryba pernai lapkritį paskelbė sankcijas buvusiam Jemeno prezidentui Ali Abdullah Salehui (Aliui Abdulai Salehui) ir dviem jį palaikantiems husių vadams dėl grėsmės taikai kėlimo šioje neturtingoje arabų valstybėje. A.A.Salehas kaltintas remiantis husius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių