Quantcast

Rusijos kalinama ukrainietė pilotė atsisako nutraukti bado streiką

  • Teksto dydis:

Kremliaus žmogaus teisių tarybos pirmininkas Michailas Fedotovas ir labdaros fondo „Teisinga pagalba“ vadovė Jelizaveta Glinka susitiko su Maskvos tardymo izoliatoriuje laikoma Ukrainos karinių oro pajėgų lakūne Nadija Savčenko, tačiau jiems nepavyko jos įtikinti nutraukti bado streiką.

„Skundų iš Savčenko pusės nebuvo. Vienintelė jos įvardyta problema – kad susikaupė didelė dėžė laiškų, kuriuos ji norėtų išsiųsti mamai į Kijevą, tačiau to neleidžia padaryti tardymo izoliatoriaus pareigūnai. Aptarėme šią problemą ir pasiūlėme laiškus siųsti per advokatus. Tikimės, kad artimiausiu laiku šis klausimas bus išspręstas“, – antradienį sakė M.Fedotovas.

Žmogaus teisių tarybos pirmininkas sakė, jog kartu su J.Glinka mėgino įtikinti N.Savčenko nutraukti bado streiką, bet ji nesutiko to padaryti.

N.Savčenko bado streiką paskelbė gruodžio 3 dieną, protestuodama prieš savo neteisėtą kalinimą Rusijoje ir reikalaudama grąžinti ją į Ukrainą.

Ši 33 metų sraigtasparnio pilotė pernai birželį buvo sučiupta prorusiškų separatistų, kaudamasi viename savanorių batalione Ukrainos rytuose. Kijevas sako, kad separatistai išgabeno ją į Rusiją, kur lakūnė buvo suimta ir apkaltinta dviejų rusų žurnalistų nužudymu.

Rusijos federalinis Tyrimų komitetas, tiesiogiai pavaldus prezidentui Vladimirui Putinui, kaltina N. Savčenko teikus koordinates vienam apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo tie du Rusijos žurnalistai.

Tačiau N.Savčenko gynybos advokatai turi įrodymų, kad moters nebuvo to incidento vietoje, nes Rusijos palaikomi separatistai ją sučiupo valandą ar dvi prieš žurnalistus pražudžiusį sprogimą. Ukraina kaltina Rusiją jos pagrobimu ir reikalauja, kad pilotė būtų paleista.

Praeito mėnesio viduryje pilotės advokatas Markas Feiginas išreiškė susirūpinimą, kad N.Savčenko gali mirti, jeigu toliau atsisakys maisto, nes yra labai nusilpusi ir jau neteko 12 kg svorio.

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
tegu ta fašistinė šliundra stinpa

Anonimas

Anonimas portretas
nenori lai badauja greiciau galas bus reikejo galvot kur lenda

Teisingai

Teisingai  portretas
tegul padvesia,viena kale bus maziau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių