Quantcast

Rusija vetavo reikalavimą nedelsiant nutraukti Alepo bombardavimą

  • Teksto dydis:

Rusija šeštadienį vetavo Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama nedelsiant nutraukti Alepo bombardavimą.

Tačiau Maskvos pateiktas rezoliucijos projektas dėl paliaubų šiame rytiniame Sirijos mieste taip pat buvo atmestas.

Balsavimai dėl šių dviejų dokumentų pagilino priešpriešą JT Saugumo Taryboje tarp Damasko sąjungininkės Rusijos ir didžiųjų Vakarų valstybių, kurios Sirijos kare palaiko opozicijos sukilėlius.

Tai buvo penktasis kartas, kai Rusija pasinaudojo savo veto teise ir blokavo JT pastangas užbaigti daugiau nei penkerius metus trunkantį pilietinį karą Sirijoje, kuris nusinešė jau 300 tūkst. gyvybių.

Saugumo Tarybai posėdžiaujant, Sirijos režimas tęsė sukilėlių kontroliuojamų rajonų puolimą Alepe, kur apsiausties sąlygomis gyvena maždaug 125 tūkst. žmonių.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) ragino Tarybą nedelsiant imtis veiksmų ir užkirsti kelią sunaikinti Alepą per Rusijos remiamų Sirijos režimo pajėgų bombardavimo kampaniją.

„Šiandien sprendžiamas Alepo ir jo žmonių likimas“, – sakė Prancūzijos diplomatijos vadovas.

„Tačiau ne tik tai pastatyta ant kortos – tai ir viltis pagaliau užbaigti konfliktą, turintį katastrofiškų pasekmių mums visiems“, – sakė jis.

J.-M.Ayrault pabrėžė, kad Saugumo Taryba „privalo pareikalauti, kad būtų nedelsiant imtasi veiksmų Alepui išgelbėti“.

Ministras, kreipdamasis į Rusiją, sakė, kad bet kuri šalis, pasisakysianti prieš Prancūzijos parengtą rezoliucijos projektą, „suteiks galimybę Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) toliau žudyti“.

Prancūzijos pateiktame rezoliucijos projekte buvo reikalaujama sustabdyti karo aviacijos skrydžius virš Alepo ir jo bombardavimą, kuris smarkiai suintensyvėjo, kai Sirijos pajėgos praėjusį mėnesį pradėjo miesto puolimą.

Už šį rezoliucijos projektą balsavo 11-a iš 15-os Tarybos narių, prieš jį pasisakė Rusija ir Venesuela.

Kinija, anksčiau palaikydavusi Rusijos pastangas blokuoti rezoliucijas dėl Sirijos, šįkart susilaikė. Jos pavyzdžiu pasekė ir Angola.

„Laiko švaistymas“

Netrukus po Rusija veto Saugumo Taryba atmetė Maskvos parengtą rezoliucijos projektą dėl paliaubų Alepe. Už šį dokumentą balsavo keturios Tarybos narės, devynios buvo prieš, dvi susilaikė.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos balsavo prieš Rusijos pateiktą rezoliuciją, kurioje buvo raginama nedelsiant skelbti paliaubas Alepe, tačiau neužsimenama apie antskrydžių nutraukimą.

Šį mėnesį Saugumo Tarybai pirmininkaujantis Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pareiškė, jog abu balsavimai buvo „vienos keisčiausių mizanscenų“ per visą Tarybos gyvavimo istoriją, nes visos 15-a jos narių puikiai suprato, kad nė vienas iš dokumentų nebus priimtas.

„Toks laiko švaistymas nepriimtinas“, – pabrėžė jis.

Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas (Metjus Raikroftas) savo ruožtu sakė, jog „tai bloga diena Rusijai, bet dar blogesnė – Alepo gyventojams“.

Už Maskvos pateiktą rezoliucijos projektą balsavo Kinija, Egiptas, Rusija ir Venesuela, o Angola ir Urugvajus susilaikė.

Po Saugumo Tarybos posėdžio V.Čiurkinas tvirtino, kad diplomatinės pastangos dar nežlugo.

„Ne, ne, ne“, – sakė Rusijos pasiuntinys, atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar tai yra diplomatinių pastangų pabaiga.

„Tai yra tik vieno labai keisto Saugumo Tarybos posėdžio pabaiga“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: SirijaRusijaJTbombardavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

JT pastangos

JT pastangos portretas
O buvo JT pastangos? Jus ten 2 metus "stengetes" ir kur rezultatai? Rusija atskrido (teisetai, pagal Sirijos prasyma) ir sutvarke reikala per 3 men.

visgi

visgi portretas
durna sistema
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių